Urška Slapar je predstavila svojega kužka pasme Beagle, ki mu je ime Čip, doma pa imajo še posvojenega muca Ollyja.

Od mačka do psa

“Kot otroku mi nikoli ni bilo dovoljeno imeti domačih živali, razen zlate ribice. Ko sem se odselila od doma, sem si takoj zamislila muca,” nam je zaupala Urška. “Moj prvi muc je bil gluh, dolgodlaki beli Švarc, ki nas je pred letom in pol po 14 letih zapustil. V dobrem mesecu smo v Mačji hiši posvojili muca Ollyja. Pol leta za tem pa se mu je pridružil še mladiček kuža Čip, pasme beagle. Najboljša kombinacija, ki bi si jo lahko zamislili,” je še povedala Urška in dodala, da obe živali živita v njihovem domu z balkonom in večjo teraso, ki stoji ob travnikih.

Enakovreden član družine

“Preden smo si umislili kužka, smo se odločili, da bo enakovreden član družine, da bo ves čas z nami. In res. Zjutraj skupaj v šolo peljemo otroke, nato gre z mano v službo. Otroci so zadolženi za popoldanske sprehode. Z nami hodi na potovanja. Že od malega smo ga navadili na vožnjo v avtomobilu in se brez težav vozi po več ur,” nam je zaupala lastnica psa.

Lovska pasma

“Beagle je lovska pasma, zato znajo biti sprehodi kar pestri. Otroka ga vedno vodita na povodcu. Z možem pa ga tudi spustiva, predvsem med vikendi, ko ne vozi vlak in ni strahu, da bi tekel čez polje in čez tirnice. Če je na sprehodu sam, brez zunanjih motilcev – drugih kužkov, ptic … –, je Čip zelo poslušen kuža. Nori in divja, vendar vedno ob klicu pride k lastniku. Ima tudi vaškega prijatelja Arona. Najbolj je vesel, ko ga srečamo na sprehodu.”

Priden tudi doma

“Kadar je Čip doma, je zelo miren kuža. Odkar ga imamo, ni zgrizel še nobenega kosa pohištva. Za pasmo beagle pravijo, da so njihovi predstavniki zelo požrešni. Zato smo zelo disciplinirani pri hranjenju. Količino hrane ima porazdeljeno na tri obroke. Za kosilo dobi surovo meso ali konzervo, zjutraj in zvečer pa brikete,” je povedala. “Olly in Čip pa sta najboljša zabava v hiši. Ko sta razpoložena in se igrata, sta res zabavna in smešna. Divjata po stanovanju, se grizljata za tačke in uhlje, umivata, živalskih norčij ni ne konca ne kraja. Po navadi je pobudnik za igro maček. Zvečer pa skupaj zaspita, Čip pod mojo odejo, Olly pa nad odejo. Zvečer zelo rada iščeta bližino.”

Lumparije

“Pred kratkim je Čip ušpičil eno pasjo lumparijo. Ko nikogar ni bilo doma, si je z jedilne mize postregel škatlo z 10 jajci. Sled jajc je vodila v njegovo hišico na balkonu. Sam pa je ležal na mojem vzglavniku in me gledal izpod čela in se tresel. Še kar kakšno uro je hodil s sklonjeno glavo in čim dlje od mene,” je povedala in dodala, da v pasji šoli še ni bil. “Vendar ga bomo vpisali. Smo ga pa doma že zelo natrenirali na ukaze. Ve, kaj je prav in kaj narobe. Se pa le malokrat zgodi, da je Čip sam doma. A kadar je, nas pričaka s takim veseljem, da pravim, da mu bo rit odpadla zaradi miganja z repom. Res je lepo priti domov, ko te čaka takšno veselje.”

Odlična družba

“Čip je res pravi družinski kuža. Kadar smo mi aktivni, nori z nami, kadar smo doma in počivamo, tudi on leži z nami na kavču in med vikendom podaljša lenobna jutra z nami v postelji. Vedno se mora stiskati ob nekoga in biti na toplem.”

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv