Ines Trdin je za našo revijo predstavila svojo enoletno muco Ivy pasme škotska klapouhka.

Ta pasma z gostim in nežnim kožuščkom ima navadno značilno upognjena ušesa – naprej in navzdol, stopnja upognjenosti pa je pri vsaki mački različna.

Različno povešena ušesa

Pri tej pasmi je gen za povešena ušesa dominanten, in če ima eden od staršev normalna ušesa in drugi povešena, bo bolj verjetno, da bodo imeli mladički prav tako povešena ušesa, v redkih izjemah pa ne. “Muce v leglu imajo različno povešena ušeska, moja jih ima gor,” nam je zaupala Ines, ki je dom ponudila svoji muci Ivy, zdaj leto dni stari škotski klapouhki.

Pester vsakdan

“Je igriva, radovedna ter malo sramežljiva. Zelo rada poležava na hrbtu ter prinaša žogico, zato včasih spominja na kužka,” nam je zaupala sogovornica in povedala, da je ta simpatična mucka popestrila njeno življenje. “V najino življenje prinaša neizmerno veselje, naju pomirja in poskrbi, da nikoli ni dolgčas. Seveda poskrbi tudi za jutranje bujenje, tako da nam ni več treba nastavljati budilke,” je še povedala v smehu.

Mačja radovednica

“Ivy uživa v krtačenju in opazovanju pri vsakdanjih opravilih. Je zelo pridna muca, ki ne uničuje pohištva, zato je življenje z njo res prijetno. Je mali klovn, ki naju vedno spravi v dobro voljo,” je še povedala lastnica prijetne muce.

Navezanost

Škotske klapouhke so izredno ljubeče mucke, ki so navezane na lastnika in potrebujejo veliko njegove pozornosti. Rade se igrajo in družijo, zato se dobro počutijo tako v družbi ljudi – odraslih in otrok, rade imajo družbo drugih mačk in celo psov, če so njihove družbe vajene od malega.

Dosežejo zavidljivo starost

Za mačke pasme škotska klapouhka je značilno, da imajo prepognjena ušeska, to pa se zgodi zaradi oslabljenega hrustanca. Te muce imajo pogosteje različne težave s sklepi, pri njih pa je tudi pogost artritis, zato je še posebej treba skrbeti, da so muce pravilno hranjene in da ostanejo zdrave tudi na stara leta. Muce te pasme ob zdravem prehranjevanju in v prijetnem okolju dosežejo visoko starost, pogosto tudi več kot 15 let.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 11/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 11/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.