7. april 1889–10. januar 1957

Gabriela se je rodila v mestecu Vicuña (Čile), kjer je obiskovala osnovno in srednjo šolo. Oče je pri Gabrielinih treh letih zapustil družino. Dekle je pri rosnih 14 letih začelo delati kot profesorjeva asistentka na šoli. Pri 15 letih je pod psevdonimi začela objavljati svoje prve pesmi v lokalnem časopisu.

Leta 1914 je z delom Sonetos de la Muerte (Soneti smrti) osvojila prvo nagrado na čilskem državnem tekmovanju. Zbirka Desolación (Razdejanje) iz leta 1922 ji je prinesla mednarodno uveljavitev. Prihodnje leto je izdala Lecturas para Mujeres (Predavanja za ženske), besedilo v prozi in verzih, kjer slavi materinstvo, izobraževanje otrok in nacionalizem.

Postala je tudi profesorica španščine na čilski državni univerzi. Veliko je potovala po svetu, od leta 1932 (pa vse do svoje smrti) pa je bila čilski kulturni ataše v tujini. Delala in živela je med drugim tudi v Neaplju, Madridu, Nici, Lizboni, Los Angelesu, Veracruzu, Mexicu in New Yorku. V revijah in časopisih je v različnih špansko govorečih državah objavila več sto člankov.

Zadnja leta življenja se je ustalila v New Yorku, kjer je umrla zaradi raka, stara 67 let. Njene posmrtne ostanke so prepeljali v Čile, kjer so razglasili tridnevno žalovanje in se ji je poklonilo na sto tisoče ljudi.

Zanimivosti

· Njeno pravo polno ime je Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga. Ime Gabriel Mistral je sestavila iz imen najljubših pesnikov: Gabriele D'Annunzio in Frédéric Mistral.

· Leta 1906 je spoznala železniškega delavca Romea Ureto, ki je leta 1909 naredil samomor. Po tem se je lotila dojemanja življenja in smrti še širše kot prejšnje generacije latinskoameriških pesnikov.

· Leta 1945 je bila kot prva ženska iz Latinske Amerike izbrana za Nobelovo nagrado za književnost.

· Izdala je deset pesniških zbirk. Največkrat je rdeča nit njenih pesmi ljubezen, materinska ljubezen, trpljenje ter čustveno okrevanje.

Lisa - 15/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 15/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.