7. novembra 1901 – 9. novembra 1964

Kmalu po rojstvu, rodila se je v Riu de Janeiru (Brazilija), je postala sirota. Skrb za njo je prevzela babica. Svojo izjemno nadarjenost za poezijo je pokazala že pri devetih letih. Pri 16 letih je postala učiteljica v šoli, pri 18 je izdala svojo prvo pesniško zbirko 17 sonetov Duhovi (1919), napisanih v simbolističnem slogu.

Med kritiki kot tudi med ljudmi je bila njena poezija zelo dobro sprejeta. Med letoma 1925 in 1939 se je posvetila karieri učiteljice ter izdala nekaj otroških knjig in ustanovila prvo otroško knjižnico v Riu de Janeiru, in sicer leta 1935. Prav tako je lektorirala brazilske knjige za univerzo v Lizboni.

Leta 1936 je postala lektorica na novi državni univerzi v Riu. Po 14 letih je leta 1939 predstavila novo pesniško zbirko Potovanje, s katero je dokaza svojo pesniško zrelost. V naslednjih letih je izdala še nekaj pesniških zbirk in bila dvakrat nominirana za Nobelovo nagrado za književnost.

Njen pesniški stil je večinoma neosimbolističen (modernističen). Njena zelo osebna poezija pogosto vsebuje preprosto formo in se ukvarja s tradicijo in misterioznostjo. Cecillia je umrla zaradi raka, v 63. letu starosti, v Riu de Janeiru, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Simbolizem je umetnostna smer ob koncu 19. in začetku 20. stoletja, ki izraža duhovno dojemanje sveta, zlasti s simboli, kot izraz zavračanja pozitivizma in naturalizma.
  • V brazilsko portugalščino je prevedla veliko knjig slavnih avtorjev, kot so Maeterlinck, Lorca, Anouilh, Ibsen, Tagore, Rilke, Virginia Woolf in Puškin.
  • Njeni konjički so bili: petje, učenje tujih jezikov, violina in folklora.
  • Večina njenih pesmi je zbrana v zbirki Obra poética (1958, Poetično delo).