23. maj 1928–29. junij 2002

Rosemary je imela težavno otroštvo (rodila se je v kraju Maysville, Kentucky, ZDA), saj je bil njen oče alkoholik, mama pa je bila zaradi službe pogosto odsotna od doma. Skupaj s sestro in bratom je veliko živela tudi pri sorodnikih.

Peti in nastopati je začela že pri treh letih, saj je imela njena teta bend. S sestro Betty sta zmagali na radijskem pevskem tekmovanju. Prvo ploščo je posnela pri 17 letih. Zaslovela je leta 1951 s hitom Come On-a My House (Mitch Millerja), ki se je prodal v več kot milijon izvodih. Sledile so nove uspešnice, igrati pa je začela tudi v filmih.

V karieri je posnela več kot 60 plošč ter nastopila v približno desetih filmih. Leta 1953 se je prvič poročila (poročila sta se dvakrat) s hollywoodskim zvezdnikom Josejem Fererjem, s katerim sta imela pet otrok. Dokončno sta se ločila leta 1967.

Stresno življenje je Rosemary privedlo do živčnega zloma in odvisnosti od drog in tablet. Po nekajletnem zdravljenju ji je kariero ponovno uspelo obuditi konec sedemdesetih, ko je podpisala pogodbo z založbo Concord jazz, za katero je snemala do konca življenja. Leta 1996 se je poročila z igralcem in plesalcem Dantejem DiPaolom. Umrla je zaradi pljučnega raka v Los Angelesu, stara 74 let.

Zanimivosti

· Njen prvi mož Jose Ferer je prvi igralec hispanskega porekla, ki je dobil oskarja (leta 1950 za glavno vlogo v Cyrano de Bergerac).

· Rosemary je posnela tudi nekaj duetov s filmsko in glasbeno ikono Marlene Dietrich.

· Najbolj znan hollywoodski film, v katerem je nastopila, je Beli božič (1953) z Bingom Crosbyjem.

· Leta 2002 je prejela grammyja za življenjske dosežke.

· Zabavljača sta bila tudi njena sestra Betty in brat Nick. Sinova Miguel in Rafael Ferrer ter seveda nečak George Clooney se prav tako uspešno gibljejo v svetu šovbiznisa.

· Več na www.rosemaryclooney.com.

Lisa - 22/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.