23. marec 1904–10. maj 1977

Joan se je rodila v San Antoniu v Teksasu. Njen oče je zapustil družino (imela je starejšega brata) pred njenim rojstvom. Mama se je ponovno poročila, in to z lastnikom kina v Lawtonu, Oklahoma, kamor so se preselili. Ko je spoznala, da je bil vpis na fakulteto napaka, saj sta jo bolj privlačila igra in ples, je začela nastopati kot profesionalna plesalka ter kmalu priplesala do Broadwaya.

Leta 1925 je podpisala pogodbo s filmskim studiom MGM. Čeprav so ji od začetka ponujali le manjše vloge, se ji je v tridesetih letih uspelo prebiti med zvezde. Postala je ena najbolj plačanih žensk v ZDA. Po nekaj neuspešnih filmih je za dve leti prekinila delo ter se leta 1945 vrnila s filmom Mildred Pierce, za katerega je prejela oskarja. Pozneje je nanizala še dve nominaciji (Possessed, Sudden Fear). Do leta 1970 je nastopila v več kot 90 filmih.

Imela je številne ljubezenske afere. Poročila se je štirikrat ter se trikrat po štirih letih zakona ločila. Zadnji mož Alfred Steele pa ji je po štirih letih umrl. Alfred je bil v upravnem odboru direktorjev Pepsi, po njegovi smrti je 14 let na direktorskem stolčku sedela Joan. Posvojila je pet otrok. Umrla je zaradi srčnega zastoja, stara 73 let. Pokopana je v New Yorku.

Zanimivosti

· Njeno pravo ime je Lucille Fay LeSueur, kot plesalka pa je nastopala pod imenom Billie Cassin. Svoje ime je sovražila, zasebno so jo še vedno klicali po vzdevku Billie.

· Joan je pogosto igrala mlado delovno žensko, ki najde ljubezen in finančni uspeh.

· Joan je po mnenju ameriškega filmskega inštituta deseta najboljša igralka v zgodovini ameriškega filma.

· Njena konkurentka Bette Davis o njej: "Joan je spala z vsemi filmskimi zvezdniki pri MGM, razen z Lesijem."

· Rekla je: "V vsaki ženski je nekaj prostitutke, a še več v vsakem moškem."

· Več na www.legendaryjoancrawford.com.

Lisa - 13/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 13/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.