19. april 1933–29. junij 1967

Rodila se je kot Vera Jayne Palmer v bogati družini v kraju Bryn Mawr v Pensilvaniji. Pri treh letih ji je umrl oče, mama pa se je pozneje ponovno poročila. Preselili so se v Dallas v Teksasu, kjer je Jayne v srednji šoli obiskovala ure klavirja, violine in plesa. Prav tako se je učila špansko in nemško. 

Pri 17 letih se je poročila s Paulom Jamesom Mansfieldom, s katerim sta dobila hčerko Jayne. Po srednji šoli je študirala igro. Po fakulteti je poskušala pri filmu ter v broadwajskem gledališču. Debitrala je v manjših vlogah, opažena pa je bila predvsem zaradi svojega platinastega bujnega videza, čeprav je bila v resnici talentirana igralka.

Med filmske zvezdnike se je povzpela leta 1957, s filmom Ropar. Poznana je po svojih vlogah (31 filmov) v stilu Marilyn Monroe, s poudarkom na preprosti nevednosti igranega lika, simpatičnem karikiranju in samoparodiji. Še bolj kot po igri je bila znana po svojem nastopanju v javnosti (imela je izreden talent za samopromocijo, zato je bila ljubljenka rumenih medijev), pestrem ljubezenskem življenju ter golih fotografijah v Playboyu.

Poročila se je še dvakrat in skupaj imela pet otrok. Čeprav je njena zvezdniška hollywoodska kariera zamirala (ni se mogla znebiti vlog praznoglavke), se je borila ter nastopala na televiziji, gledališču, imela pevske nastope in plesne šove v nočnih klubih. Umrla je v prometni nesreči v Louisiani, stara komaj 34 let.

Zanimivosti

· Jayne se je lahko pohvalila z zelo visokim inteligenčnim kvocientom – 163.

· Njena vloga v The Wayward ji je prinesla nagrado zlati globus za najbolj obetavno mlado igralko.

· V filmu Promises! Promises! iz leta 1963 je bila prva hollywoodska zvezdnica, ki je pred kamero nastopila popolnoma gola.

· Leta 1958 je na 31. podelitvi oskarjev igrala violino v orkestru, v katerem so bili še Robert Mitchum (piščal), Fred Astaire (bobni), Jerry Lewis (dirigent) in drugi.

Lisa - 17/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.