Javna zavoda pod okriljem Mestne občine Ljubljana, Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče Ljubljana, na Ljubljanskem gradu odpirata Lutkovni muzej – novo stalno postavitev, ki se poklanja slovenski lutkovni umetnosti. Gre za večplasten projekt, ki poleg razstave slovenskih lutk, vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine, ki ima pri nas več kot 100-letno tradicijo.

Za obiskovalce najzanimivejši del projekta sta vsekakor ureditev stalne razstave Lutkovnega muzeja in Grajskega gledališča na Ljubljanskem gradu. Veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki bodo svoje mesto dobili v prostorih nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu. Obiskovalci bodo na razstavi spoznali najpomembnejše mejnike slovenske lutkovne zgodovine, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se bodo lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah.

Komplementarna dejavnost k muzejski postavitvi bo uprizarjanje lutkotečnih, po izvirniku obnovljenih lutkovnih predstav, ki si jih bodo v času stalnih terminov obiskovalci lahko ogledali v novem Grajskem gledališču.

Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji, razstavo z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja. V muzejski trgovini bo za obiskovalce na voljo linija muzejskih izdelkov, široka pa bo tudi izbira publikacij na temo lutkovne dediščine in umetnosti.

Stalna postavitev na Ljubljanskem gradu bo za obiskovalce odprta vse dni v letu v skladu z odpiralnimi časi ostalih grajskih vsebin. Vstopnina za stalno postavitev je vključena v grajsko vstopnico, ki omogoča še ogled razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu, Razglednega stolpa ter vseh drugih priložnostih razstav po Ljubljanskem gradu in znaša 7,5 evra za odrasle, 5,2 evra za dijake, študente, upokojence in skupine nad 15 oseb ter 19 evrov za družine.