Če iščete šport, v katerem sta združena umetnost in kljubovanje zakonom fizike, potem vam ni potrebno dlje, kot do najbližjega drsališča.

Verjetno ste se sami že kdaj preizkusili v drsanju. Edini stik z ledeno ploskvijo predstavljajo tanka rezila drsalk, ki pri tem priljubljenem rekreativnem športu velikokrat poskrbijo za salve smeha. Neokretnim gibom in zabavnim padcem na ledu najbolj elegantno kljubujejo prav umetnostni drsalci. Z izvajanjem četvernih skokov in bliskovitih piruet v izjemno težkih položajih, umetnostni drsalci premikajo meje mogočega. Nekateri znanstveniki, ki sodelujejo z najboljšimi umetnostnimi drsalci na svetu verjamejo, da bomo v naslednjih dveh desetletjih videli tekmovalca, ki bo uspešno izvedel tudi skok s petimi obrati.

Alina Žagar

Pri izvajanju skokov v umetnostnem drsanju sta, poleg višine skoka, pomembna tudi hitrost rotacije in eksplozivnost. Glede na znanstvene meritve ima vrhunski drsalec v povprečju le 0,63 sekunde časa, da se v zraku štirikrat zavrti okoli svoje osi, pri čemer se mora vrteti hitreje od 400 obratov na minuto, če želi na koncu še elegantno pristati na ledeno ploskev. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je pravo evforijo povzročil 19-letni Američan Nathan Chen, ki je v svojem programu izvedel kar šest četvernih skokov in jih pet tudi uspešno izvedel.

Trenutna rekorderka pri ženskah je komaj 14-letna deklica Alexandra Trusova, ki je prava mojstrica četvernih skokov. Mlada Rusinja, aktualna svetovna mladinska prvakinja, se je v zgodovino vpisala kot prva ženska umetnostna drsalka na svetu, ki je na tekmovanju izvedla kar štiri četverne skoke, med drugim pa ima v lasti tudi rekord v številu tehničnih točk v kratkem programu.

banner

Najboljši drsalci sveta letos tudi v Ljubljani!

Aleksandra Trusova je na svoj letošnji koledar tekmovanj uvrstila tudi tekmovanje v Ljubljani, kjer se bodo, v okviru svetovne mladinske serije za Grand Prix, pomerili najboljši drsalci sveta. V Hali Tivoli se nam tako obetajo odlične predstave na ledu, saj bomo v kategorijah moških, žensk in plesnih parov lahko občudovali kar 98 drsalcev iz 36 držav.

Spektakel na ledu si boste lahko ogledali vsako popoldne od 4. do 6. oktobra 2018. Vstop je brezplačen.

Več informacij je na voljo na spletni strani Zveze drsalnih športov Slovenije (http://www.drsalna-zveza.si) ter Facebook strani (drsalnazveza).