Njegova starša sta želela, da bi postal inženir, Sinatra pa si je želel postati športni novinar. Med zvezde ga je povzdignilo triletno sodelovanje s trobentačem Tommyjem Dorseyem.

Sinatra se je rodil v mestu Hobokenu, New Jersey, ZDA. Bil je edinec, rojen v delavski družini italijanskih korenin. Njegov oče Anthony Martin Sinatra – Marty je bil poklicni gasilec, mama Natalia Garaventi – Dolly pa je bila zaposlena pri demokratski stranki.

Posesivna mama ga je precej razvajala, saj ga je oblačila v draga oblačila ter skrbela zanj na vsakem koraku. Že pri 15 letih je imel svoj rabljeni avto, šolo pa je zapustil, saj je želel postati športni novinar.

Pot do športnega novinarja v časopisu pa ni bila tako lahka, saj je najprej raznašal časopise, vozil kamion, potem pa še delal v tiskarni, ves čas pa je hodil še v večerno šolo. Njegov najljubši šport je bil boks, za katerega ga je navdušil oče, ki je bil ulični boksar. V glasbi je bil samouk ter se ni učil in nikoli ni znal brati not. Imel pa je odličen posluh in izjemen smisel za ritem.

Kariera

Že kot najstnik je poskušal zaslužiti s petjem, nastopal je na amaterskih pevskih tekmovanjih ter obiskoval tako igralske kot pevske avdicije. Po nekaj kratkih sodelovanjih z različnimi skupinami je do Sinatre prišel znani trobentač Tommy Dorsey in mu ponudil mesto pevca v svojem big bandu.

Triletno sodelovanje je Sinatro povzdignilo med zvezde in mu omogočilo solo kariero. V nekaj letih kariere, pel je džezovsko-svingovske skladbe ter tradicionalne pop balade, se je povzpel na vrh in postal eden najpopularnejših pevcev v ZDA. Vsak mesec je izdal novo ploščo, te pa so se prodajale tudi po 10 milijonov izvodov na leto.

Na začetku petdesetih let je njegova slava naglo zamrla, obtožen je bil prijateljevanja z mafijskim šefom Luckyjem Lucianom, odbor za protiameriške aktivnosti ga je obtožil še sodelovanja s komunisti, prav tako pa je v tistem času doživljal medijsko zelo podprto ločitev, ki ga je še dodatno očrnila.

Ponoven vzpon je doživel leta 1953, ko je zaigral v filmu Od tod do večnosti ter si prislužil oskarja za stransko vlogo. Zaigral je še v nekaj filmskih uspešnicah, ponovno je začel snemati plošče, ki so se prodajale v milijonskih nakladah. Na vrhu je ostal do konca svojega življenja, čeprav se je na začetku sedemdesetih upokojil, a se je vrnil in nastopal pravzaprav do svoje smrti.

Žene in ženske

Sinatra je bil štirikrat poročen, imel je še vrsto prijateljic, ljubic in priležnic. Prvič se je oženil leta 1939 z mladostno ljubeznijo Nancy Barbato, ki mu je rodila tri potomce: Nancy (1940), Franka ml. (1944) in Tino (1948). Čeprav je Sinatra Nancy veliko varal, je bil predan oče svojim otrokom.

Leta 1949 se je ločil, saj se je zaljubil v fatalno Avo Gardner, s katero sta se poročila leta 1951. Zakon je bil buren in medijsko izpostavljen, Ava je v zakonu tudi nesrečno splavila po naravni poti. Je pa imela Ava velike zasluge, da je dobil vlogo v filmu Od tod do večnosti, ki mu je povrnil slavo. Razšla sta se po dveh letih, uradna pa ločila leta 1957. Navkljub vsemu sta ostala dobra prijatelja.

Leta 1966 se je poročil s trideset let mlajšo, tedaj 22-letno igralko Mio Farrow. Zakon je trajal slabi dve leti, po ločitvi pa je z Mio prav tako ostal v dobrih odnosih.

Leta 1976 se je poročil z Barbaro Marx, nekdanjo ženo Zeppa Marxa (eden izmed štirih Bratov Marx), ter z njo stal do svoje smrti.

Afere je imel še z nekaj znanimi ženskami: Marilyn Maxwell, Lana Turner, Lauren Bacall, Juliet Prowse, Judith Campbell Exner ...

Politika

Zaradi mame je bil že od otroštva član demokratske stranke. Bil je podpornik in prijatelj Kennedijevih, vendar so se, ko je JFK postal predsednik, distancirali od njega zaradi preveč očitnega prijateljevanja z mafijskim šefi predvsem tistimi italijanskega porekla. Leta 1970 je prestopil k republikancem ter leta 1980 podprl izvolitev Ronalda Reagana za predsednika ZDA s prispevkom v višini 4 milijone dolarjev. Za svoje prispevke je bil odlikovan tako s strani demokratov kot republikancev.

Smrt

Sinatra je umrl v Los Angelesu zaradi srčne kapi, star 82 let. Noč po njegovi smrti se je najznamenitejša stolpnica na svetu Empire State Building v New Yorku obarvala modro, prav tako so se igralni avtomati v Las Vegasu njemu v čast za minuto ustavili. Pokopan je na rimo-katoliškem pokopališču v Los Angelesu. V grob so dali tudi njemu ljubo čokolado, steklenico Jack Danielsa ter šteko cigaret Camel.

Zanimivosti

 • Najbolj znane izvedbe pesmi: My way, Strangers in the night, New York, New York, I've Got You Under My Skin, Fly Me to the Moon, "They Can't Take That Away from Me, Let Me Try Again ...
 • Njegovi pomembnejši filmi so: V mesto, Mož z zlato roko, Visoka družba, Nekateri so pritekli, Enajst veteranov, Trije naredniki, Detektiv, Balada o Dingusu Mageeju.
 • Ni maral žensk, ki so preveč pile in kadile, ter tistih, ki so preveč dišavile.
 • Bil je velik zaljubljenec v knjige in romane, zelo se je tudi zanimal za zgodovino.
 • Povedal je, da je Lennonova in McCartneyeva skladba Yesterday ena najboljših pesmi vseh časov, najboljši boksar, kar jih je videl v živo, pa je Sugar Ray Robinson.
 • Njegova mama Dolly Sinatra je doma na črno opravljala splave in je bila zaradi svoje dejavnosti večkrat aretirana ter dvakrat obsojena.
 • Njegova starša sta želela, da bi postal inženir.
 • Leta 1980 je nastopil pred 180.000 ljudi v Rio de Janeiru na slovitem stadionu Marakana, kar ga je vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov.
 • Leta 1963 so takrat njegovega 19-letnega sina ugrabili. Po plačilu odkupnine so ga po dveh dneh izpustili.
 • Sinatrova vzornika sta bila Bing Crosby in Billie Holiday.
 • Skozi življenje je bil zelo menjajočega razpoloženja, trpel je tudi za depresijo.
 • Pevec Elton John o Sinatri: "Preprosto najboljši – nihče mu ne pride niti blizu."
 • Njegovi vzdevki: Ol' Blue Eyes , The Chairman of the Board in Voice
 • Njegova najljubša barva je bila oranžna.
 • Njegova najljubša pijača je bil viski Jack Daniel's, čeprav v resnici ni toliko pil, kakršen je bil splošni vtis.
 • Rat Pack je bila skupina igralcev, ki se je najprej zbrala okoli Humphreya Bogarta. No, sredi šestdesetih let je ime za skupino igralcev pograbil tisk, a javnost izraz večinoma pozna bolj po skupini umetnikov, ki se je družila po Bogartovi smrti - Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford in Joey Bishop, ki so se vsi pojavili v fimu Oceanovih 11. Sinatra, Martin in Davis so veljali za vodje slavne skupine.

Več na www.sinatra.com

Lisa - 50/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 50/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.