6. februarja smo obeležili 70 let od rojstva Boba Marleyja – pevca, kitarista, skladatelja in pesnika;  6. februar 1945 – 11. maja 1981

Beli deček

Marley se je rodil v vasi Nine Miles, v okrožju Saint Ann na Jamajki, in sicer kot sad razmerja in poroke med 19-letno Afroameričanko Cedello Booker (1926–2008) ter 60-letnim belcem, stotnikom Kraljevih marincev in nadzornikom plantaž Norvalom Sinclairom Marleyjem (1885–1955). Oče je družino sicer finančno podpiral, a živeli niso nikoli skupaj, saj se je Norval bal zgražanja belopoltih zaradi zveze z mlado črnko. Pri desetih je Marleyju umrl oče (srčna kap), mama in mali Bob pa sta se preselila s podeželja v revno četrt Trenchtown, v glavno mesto Jamajke – Kingston. Marleyja se je med večinoma temnopoltimi otroki zaradi očetovih genov prijel vzdevek White boy (Beli deček).

Glasba v krvi

Ker so se v družini po mamini strani vsi ljubiteljsko ukvarjali z glasbo, je mali Bob v Trenchtownu začel obiskovati glasbeno-pevsko šolo, ki jo je vodil znameniti jamajški pevec Joe Higgs. Že pri 14 letih je zapustil šolo in začel delati kot varilec.

Leta 1962 je s prijatelji Bunnyjem Wailerjem, Petrom Toshem in drugimi ustanovil glasbeno vokalno skupino ter poskušal uspeti v glasbeni industriji. Vokalna skupina, imenovana The Wailers, je do leta 1966 posnela 70 skladb. Leta 1968 so izdali prvo ploščo, kjer so igrali tudi na inštrumente (Marley kitaro). Svetovni preboj jim je uspel leta 1973 s ploščo Catch a fire in z uspešnico I shoot the sheriff.

bob marleyKralj svobodnih ljudi

Leta 1974 je Marley prenovil skupino ter vanjo povabil tudi tri ženske vokalistke, med njimi tudi svojo ženo Rito Marley, ter nadaljeval s koncertno svetovno turnejo.

Kjerkoli se je rastafarijanec Marley pojavil, je s svojimi pozitivnimi vibracijami ter svojo glasbo, ki je bila polna moralnih naukov, ljudem vlival upanje. Bil je glas ljudstva, ki je zagovarjal idejo o miru, nenasilju in ljubezni. V njegovi domovini so ga označili kot pesnika in preroka.

Imel je tudi veliko družbenopolitično moč, kar so hoteli vsi izrabiti. Nakopal si je do danes neznane nasprotnike, ki so leta 1976 nanj izvedli neuspešen atentat. Nastopal in snemal je do leta 1980 (na odru je obiskal tudi takrat novo liberalni Zimbabve), ko so mu odkrili kožnega raka v zadnji fazi. Umrl je v 36. letu starosti v Miamiju (ZDA), pokopan pa je bil z državniškimi častmi v rodni vasi Nine Miles.

Marley, Rita, preostale ženske in otroci

Marley se je leta 1966 poročil s pevko v svoji spremljevalni skupini Rito Andersen (Marley) in ostal z njo do svoje smrti. Marley je imel z ženo zelo odprt odnos, saj je imel razmerja in otroke s številnimi ženskami, na primer z Marto Velez Negrin, Janet Bowen, namiznoteniško prvakinjo Anito Belvanis in miss sveta Cindy Breakspeare.

Slednja je mati znanega glasbenika Damiena Marleyja. Rita je imela že dva otroka, preden je spoznala Marleyja, tri je rodila možu, enega pa je imela z ljubčkom, nad katerim je Bob prevzel skrbništvo. Uradna stran Boba Marleyja trdi, da ima Marley 11 otrok (8 svojih in tri posvojene).

Z otroki se Marley ni kaj prida ukvarjal, saj je bil cele dneve zadet in se posvečal glasbi. Rita je skrbela za otroke (svoje in 'tuje'), z nekaterimi Marleyjevimi ljubicami pa je celo postala dobra prijateljica.

bob marleyRastafarijanstvo

Rastafarijanstvo je monoteistično versko gibanje, ki je nastalo iz krščanstva in judovstva, začelo pa se je v tridesetih letih 20. stoletja na Jamajki, med revnimi in zatiranimi Afroameričani. Izšlo je iz razlag Svetega pisma (Stare zaveza), da se bo v Afriki pojavil črni mesija.

Ko je leta 1930 prišel na prestol v Etiopiji ras Tafari kot zadnji etiopski cesar Haile Selassie I, so ga pozdravili kot prerokovanega mesijo. Najbolj značilni rastafarijanski simboli so dredi, kajenje marihuane, naravno (vegetarijansko) prehranjevanje, preziranje sodobnega pristopa, barve etiopske zastave ter afrocentrična družbena in politična prizadevanja. Marley je postal rastafarjanec pri 21. letih, resno predanost gibanju pa je opisal tudi v svojih pesmih.

Reggae glasba

Reggae glasba je nastala sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja na Jamajki, z mešanjem afriške, zahodnoevropske, ameriške in predvsem jamajške glasbe. V sebi združuje rokenrol, rhythm in blues, džez, afriško glasbo burru ter jamajške zvrsti: mento, ska in rock-steady. Podzvrsti reggaeja so: roots rock reggae, dub-dub poezija, toasting lovers rock, sancehall, ragga tudi trip hop, drum and bass, dancehall.

Še nekaj zanimivosti

bob marley

 • Najbolj znane Marleyjeve skladbe: Get up stand up, I shot the sheriff, Could you be loved, Jammin, One love, Is this love, Buffalo soldier, Redemption song, Three Little birds, No woman no cry, Sun is shining
 • Bobov oče Norval Sinclair Marley se je rodil na Jamajki, angleškima staršema, ki sta na Jamajko prišla iz angleškega Sussexa.
 • Njegovo prvo napisano ime je bilo Nesta, in ne Robert. Robert oz. Bob so ga klicali, ker se je Nesta slišalo preveč žensko.
 • Leta 2008 so Bobu Marleyju postavili spomenik v srbskem kraju Banatski Sokolac, ki ima le 366 prebivalcev.
 • Visok je bil samo 163 cm, vendar je s samosvojo pojavo in videzom izžareval izjemno karizmatičnost. Bil je tudi zelo protislovna in izjemno odločna osebnost.

bob marley

 • Bob je bil velik navdušenec nad nogometom, ki ga je rad in dobro igral za zabavo.
 • Dolgoletna nogometna poškodba palca, s katero se ni želel ukvarjati oz. je zdraviti, je bila kriva, da se mu je kostni rak razširil po vsem telesu. Kostni rak med temnopoltimi praktično ne obstaja, bolezen je gensko podedoval po svojem belem očetu.
 • Bil je zagovornik panafriškega gibanja želel si je, da bi se združili oz. povezali vsi temnopolti prebivalci planeta Zemlja.
 • Pokopali so ga skupaj z nogometno žogo, njegovo kitaro Gibson ter paketkom marihuane.
 • Posnel je 16 plošč, po celem svetu pa je imel več kot 300 koncertov. Njegov zadnji koncert je bil 23. junija 1980 v Pittsburghu v ZDA.
 • Njegove zadnje besede sinu Ziggiju so bile: denar ne more kupiti življenja.
 • Bob Marley je prvi svetovni super zvezdnik, ki je prihajal iz tretjega sveta.
 • Rekel je: "Dobra stran glasbe je, da ko te udari, ne čutiš nobene bolečine."
 • "Resnica je, da vas bo vsak prizadel. Vi morate le najti ljudi, za katere je vredno trpeti."
 • Facebook stran Boba Marleyja ima več kot 76 milijonov oboževalcev.

Več na strani: www.bobmarley.com/

Lisa - 7/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 7/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.