Nina Simone se je kot Eunice Kathleen Waymon rodila v revni družini z osmimi otroki v Tryonu, ameriški Severni Karolini. Zgodaj je pokazala svoj glasbeni talent. Klavir je začela igrati pri štirih letih v cerkvi.

Zaradi njene nadarjenosti ji je pomagala krajevna črnska skupnost in ji plačevala učitelje klavirja.

Zvezda je bila rojena

Hotela je študirati klasično glasbo na inštitutu Curtis Institute v Filadelfiji, vendar ni opravila sprejemnih izpitov. Za preživetje in plačevanje učenja klasične glasbe je začela igrati po barih z džez in bluz ter ameriško tradicionalno glasbo. Na željo lastnika bara je začela tudi peti in zvezda je bila rojena.

Na mnogo načinov je Ninina glasba kljubovala standardnim definicijam. Njeno klasično znanje se je odražalo v njenem petju in igranju, ne glede na to, kakšno zvrst je pela in igrala (tudi v gospelu, pop in ljudski glasbi). Po drugi strani pa je v svoji glasbi tudi izražala močan afro-socialno čustveni naboj.

Svet

Poročila in tudi ločila se je dvakrat. V drugem zakonu se ji je leta 1961 rodila hčerka Lisa. Leta 1958 je izšla njena prva plošča in doživela velik uspeh. V naslednjih letih je posnela vrsto plošč. Založbe so jo z oderuškimi pogodbami izkoriščale, saj so ji ob izdaji plošče plačali določeno ceno, ne glede na prodajo in uspeh.

A Nina je bila tudi borka proti rasizmu in se pridružila združenju 'black power movement'. Napisala je vrsto socialno prorasističnih pesmi, ki so jih črnske organizacije vzele za svoje himne, radijske postaje pa jih niso hotele oziroma smele predvajati.

Po uboju voditeljev črnskega gibanja Martina Luthra Kinga, ml., in Malcolma X ter sočasni obtožbi o utaji davkov je protestno zapustila ZDA. Najprej je odšla na Barbados, nato se je preselila v Liberijo. Zaradi hčerkinega šolanja se je odselila v Švico, tam pa se je zapletla z goljufivim podpornikom, ki jo je na koncu pretepel in zapustil. Hotela je narediti samomor, vendar ji ni uspelo. Preselila se je v Pariz, za dve leti se je vrnila v Ameriko, zatem na Nizozemsko.

Zadnja leta življenja se je ustalila v južni Franciji. Ves čas je nastopala in snemala, v zadnjih letih življenja so jo na nastop pripeljali na vozičku.

Umrla je leta 2003 zaradi raka na dojki.

Zanimivosti

  • Imela se je za črnsko klasično pevko (bolj ljudsko in bluz), kakor pa džez pevko. 
  • Po njej se je zgledovala vrsta rok- in popzvezdnikov. 
  • Leta 1995 je na sodišču dobila boj za pravice 52 skladb, ki jih je posnela v preteklosti.
  • Imela je ljubezensko afero s predsednikom Barbadosa Errolom Barrowom. 
  • Leta 1992 je izdala avtobiografijo I Put A Spell On You, po kateri so Francozi posneli dokumentarni film.