V Novi Gorici prirejajo to soboto, 15. aprila od 14. do 17. ure Zelemenjavo in izmenjavo semen, ki bo potekala v trgovini Zale & Pepe v Eda Centru.

Ko smo že dodobra zakorakali v novo pomlad, i lahko znova ozelenite zaplate dvorišč, vrtov in njiv.  Da bo miza poleti čimbolj pisana in raznovrstna, izmenjajte  mladike svojih zelenjadnic ter semen, ki se jih bo v kratkem še sejalo.

Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi lahko izmenjate odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte in podobno. Več podrobnosti najdete na spletni strani www.zelemenjava.si.

Napotki za izmenjavo semen in sadik:

Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se udeleženci dogovorijo sami med seboj. Semena so dragocena valuta, zato z njimi ravnajte spoštljivo in bodite pošteni  do drugih izmenjevalcev semen. Isto velja za sadike, za vzgojo katerih je bilo vloženega nekaj truda in časa.

Kakšna naj bodo semena in kako naj bodo označena?

Semena in sadike naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož ... Sadikam dodajte podatke o sorti rastline - ime rastline in sorte, podatke o njenem izvoru in potrebah (kakšna naj bo zemlja, ali ima raje senco, polsenco...) ter napotke za skrb (zalivanje, obrezovanje..)

Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih. Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki.