Pri založbi Učila International je izšla nova napeta kriminalka švedske pisateljice Camille Läckberg z naslovom Čarovnica.

Če se odpravljate na dopust ali pa ste preprosto ljubitelj dobrih kriminalk, je roman Čarovnica tisti, ki vam ne bo dal miru, dokler ga ne preberete do konca. Zgodba je nadvse napeta, polna presenetljivih preobratov in zanimivih likov. Gre za že deseti roman v priljubljeni kriminalni seriji o Fjällbacki, ki jo piše ena najboljših avtoric psiholoških kriminalk in najbolje prodajana avtorica na Švedskem.

Krajši oris zgodbe

Tudi v tem romanu sta osrednja junaka glavni kriminalistični inšpektor Patrik Hedström in njegova žena Erica Falck, ki piše knjige o starih umorih. Tokrat se je lotila raziskovanja umora majhne deklice pred tridesetimi leti ..

Ko s posestva na obrobju Fjällbacke izgine štiriletna Linnea, to obudi tragične spomine. Pred tridesetimi leti je z istega posestva izginila majhna deklica, ki so jo pozneje našli mrtvo. Umorjeno. Takrat so obtožili trinajstletni dekleti, da naj bi jo ugrabili in ubili.

Na sodišču so ju spoznali za krivi, vendar so ju pozneje zaradi mladosti izpustili. Ena od njiju zdaj živi mirno življenje v Fjällbacki, druga se kot slavna igralka prvič po tistem dogodku vrne v rodni kraj. Prebivalci Fjällbacke se v velikem številu odzovejo na iskanje Linnee in jo tudi najdejo. Golo, zraven istega gozdnega bajerja, kjer je bila najdena prva deklica. Po malem naselju se razširi strah. Bi lahko bilo v nevarnosti še več deklic?

Patrik Hedström začne s sodelavci na policijski postaji Tanumshede preiskovati, ali obstajajo povezave med obema primeroma, na pomoč pa jim priskoči pisateljica Erica Falck, ki želi napisati knjigo o dogajanju pred tridesetimi leti. Preiskava odpre številne rane, začnejo se pritiski, strah prebivalcev pred neznanim pa dobi strašne posledice ...

Klopčič se začne odvijati v smeri, v kateri nastradajo tudi nedolžni ljudje, begunci, ki jim lokalno okolje - vsaj na prvi pogled - ni najbolj naklonjeno. Vzporedno z napeto policijsko preiskavo bralec spremlja tudi dogajanje med lokalnimi najstniki - potomci ljudi, posredno ali neposredno vpletenih v primer. Zdi se, da nad Fjällbacko še vedno lebdi duh nikoli preboljenega zločina, starega 30 let, ki se prepleta z dogodki v sedanjosti in močno vpliva nanje, tako kot na stanje vseh, povezanih z obema primeroma. Lahko bi rekli da gre za knjigo, ki bralca drži v napetosti in pričakovanju vse do zadnjega poglavja.

Čarovnica

Kdo je Camilla Läckberg?

Predvsem je svojevrstni fenomen. Je ena najboljših pisateljic kriminalnih romanov in najbolje prodajana avtorica na Švedskem. Če smo malce hudomušni, bi lahko rekli, da je eden najboljših švedskih izvoznih artiklov. Njeni romani so v prevodih dostopni v več kot 60 državah sveta, doslej pa je prodala že več kot 20 milijonov izvodov svojih knjig. Vse njene knjige so uspešnice, in to velja tudi za njen zadnji roman Čarovnica. Camilla je sicer nekdanja ekonomistka, ki se je lotila pisanja psiholoških kriminalk. Ob neki priložnosti je v intervjuju za časnik Delo dejala: "Vedno sem si želela biti pisateljica, vendar sem se šele na tečaju ustvarjalnega pisanja kriminalk zavedla, da lahko moje sanje postanejo moj poklic. To me je popeljalo na nepričakovano potovanje." Lahko bi dodali, da njeno nepričakovano potovanje še vedno traja in očitno postaja čedalje boljše, po njenih delih sodeč.

Ko se je udeležila tečaja pisanja kriminalk, je dobila dober nasvet - "piši o tem, kar poznaš". Zato je tudi dogajanje v njenih romanih umeščeno v njen domači kraj Fjällbacka, v katerem je zlahka našla navdih. Ta je zelo močan, saj je Čarovnica še eden v vrsti njenih romanov, ki bralca ne bo pustil praznega ali razočaranega.

Če vas je opis zgodbe navdušil, lahko roman naročite na tej povezavi