Najdaljša primorska reka Dragonja jeseni ne sameva.

Poleg številnih nabiralcev darov narave so jo v okviru projekta »Moja reka si« zadnji oktobrski konec tedna obiskali tudi prostovoljci društva Morigenos in zaposleni Coca-Cole HBC Slovenija.

Čistilne akcije na slovenski obali tradicionalno potekajo jeseni, ko se poletni vrvež umiri, a za njim ostanejo tudi številni odpadki, ki niso našli poti do zabojnikov za smeti. Poleg tega pa se struge rek in potokov ravno jeseni napolnijo in v morje prinesejo številne kose plastike, ki so po besedah Ane Hace iz društva za raziskovanje morskih sesalcev Morigenos, ena največjih groženj za delfine: “V slovenskem morju smo od leta 2002 s pomočjo foto-identifikacije zabeležili 150 različnih delfinov, vrste velika pliskavka. Foto-indentifikacija je metoda, ki omogoča prepoznavanje posameznih delfinov preko hrbtnih plavuti. Le-te se namreč med seboj razlikujejo, tako kot imamo ljudje različne prstne odtise, imajo delfini različne plavuti. Ravno pretekli teden smo objavili tudi strokovni prispevek v katerem ugotavljamo, da se delfini razlikujejo tudi po obliki obraza, kar je za nas velik raziskovalni dosežek.”

Prav reka Dragonja, ki se v morje izliva v Sečoveljskih solinah, pogosto v morje prinese različne odpadke, ki so za delfine lahko smrtno nevarni. Kosi plastike so za delfine nevarni predvsem zato, ker jih delfini med iskanjem hrane pojedo in se zataknejo v prebavnem sistemu.

O projektu Moja reka si:

Projekt Moja reka si, ki pomaga organizatorjem čistilnih akcij, da je njihov glas bolj slišan, poteka skozi vse leto: organizatorji prek spletnega mesta www.mojareka.si prijavijo svojo čistilno akcijo, po opravljeni akciji pa oddajo kratko reportažo. Najbolj pridne organizatorje čistilnih akcij enkrat letno razglasimo ob Mednarodnem dnevu Save.