Ne morem več odplačevati svojih dolgov. Ali se jih lahko rešim z osebnim stečajem?

Odvetnik odgovarja

V praksi ugotavljam, da se ljudje odločajo za osebni stečaj ob zmotni predpostavki, da se bodo s tem kar avtomatsko znebili starih dolgov.

Osnovni namen osebnega stečaja namreč je, da vsi upniki iz premoženja dolžnika prejmejo plačilo svojih terjatev hkrati in v enakih deležih (sorazmerno).

Dolgovi, ki niso poplačani v stečaju, praviloma ne prenehajo in jih lahko upniki uveljavljajo proti dolžniku tudi po koncu stečaja. Odločitev za osebni stečaj torej ne potegne za seboj tudi odpusta starih grehov.

Zakon res predvideva odpust obveznosti, za kar pa morajo biti izpolnjeni posebni pogoji. Le če so ti izpolnjeni, dolžnik res ni več dolžan poravnati dolgov, ki ostajajo odprti po stečaju, kar pa spet ne velja za vse dolgove (npr. hipotekarne).

Eden od najpogostejših razlogov v praksi, ki je ovira za odpust obveznosti, je dejstvo, da je dolžnik prevzemal premoženjskemu stanju nesorazmerne obveznosti. Torej, če so vaši dolgovi posledica preveč razsipnega življenja oz. trošenja, ki je prekomerno presegalo vaše pridobitne zmožnosti, potem na odpust obveznosti ne morete računati.

Za brezplačen nasvet odvetnika se lahko na nas obrnete tudi vi, tako da svoje vprašanje pošljete na elektronski naslov odvetniksvetuje.lisa@adriamedia.si

Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.