Na moževi smrtni postelji sem izvedela, da je imel med najino zakonsko zvezo še enega otroka z drugo žensko. Skupaj sva imela dva otroka in me zanima, ali lahko po njem deduje še ta otrok?

Odvetnik odgovarja

Po zakonu dedujejo po pokojnem vsi njegovi potomci, za katere ni važno, ali so rojeni v zakonski ali zunajzakonski skupnosti, ali pa so, kot v vašem primeru, rojeni v času trajanja zakonske zveze, vendar pa je mati otroka druga.

Če je mož otroka že priznal kot svojega, bo otrok po njem upravičen dedovati, in sicer skupaj z vami in vašima otrokoma po enakih delih.

Za primer, da otroka ni priznal, bo otrok lahko kljub temu v zapuščinskem postopku uveljavljal svojo dedno pravico, vendar bo najverjetneje napoten na pravdo, da izkaže, da je upravičen dedovati po vašem možu.

Pomembno je tudi, ali je vaš mož napravil oporoko, saj v tem primeru dedovanje na podlagi zakona odpade, dedičem, ki so bili izpuščeni iz oporoke, pa pripada pravica do nujnega deleža.

Andrej Rauter

Za brezplačen nasvet odvetnika se lahko na nas obrnete tudi vi, tako da svoje vprašanje pošljete na elektronski naslov odvetniksvetuje.lisa@adriamedia.si