Varovanci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica in igralci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice so prvič nastopili na skupnem odru kot enakovredni igralci.

Predstavo Jasna stvar, ki jo je posebej za ta namen priredila režiserka Nika Brgant, so odigrali prepričljivo. Šest igralcev gledališke skupine Biser CUDV Radovljica in štirje igralci iz jeseniškega gledališča so navdušili gledalce.

"Pokazali smo, kaj znamo in zmoremo. Ljudje nas zato bolj cenijo in spoštujejo. Hvaležni smo, da lahko delamo drugače. Različnost igralcev dela predstavo boljšo. So kot začimbe, ki dajo hrani boljši okus. Tako je tudi z različnostjo med ljudmi. Tudi te razlike so dodatne začimbe v življenju, ki prinašajo barvitost in bogastvo," je dejal Tadej Kramberger, varovanec CUDV Radovljica. Irena Pintar, prav tako igralka iz CUDV Radovljica, je dodala, da so imeli veliko vaj, na katerih so trdo delali, učili so se tudi doma – a v to predstavo so veliko vložili zato, ker jih igranje veseli.

Skupna predstava z bolj izkušenimi igralci je za varovance CUDV Radovljica po desetletnem samostojnem gledališkem delovanju velik korak naprej, saj so dobili nove izkušnje po načelih gledališke stroke. Korak naprej pa je tudi zato, ker so s to predstavo zgradili nov most sodelovanja med različnimi skupinami v družbi in vključevanja oseb s posebnimi potrebami, tokrat na področju gledališča. Igralci CUDV Radovljica priznavajo, da so bili na začetku negotovi. Blaž Mužan, varovanec CUDV Radovljica: "Na začetku, ko se še nismo poznali, nam je bilo nerodno. Strah nas je bilo, da ne bomo dovolj dobri. Ko smo se spoznali, smo postali prijatelji – soigralci. Pomagajo nam tudi z nasveti. Večkrat nas pohvalijo, če kaj dobro naredimo."

Predstava Jasna stvar je drugačna od teh, ki so jih v svojem samostojnem repertoarju v CUDV Radovljica pripravili doslej. Original, ki ga je napisal David Ives, prevedel pa Srečko Fišer, je napisan za igralski par. Za skupno predstavo igralcev skupine Biser CUDV Radovljica in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice pa jo je priredila, aktualizirala in režirala Nika Brgant. Čeprav je to njen prvi primer sodelovanja z osebami s posebnimi potrebami na odru, je k njej pristopila kot k vsaki drugi predstavi. Na vsakega igralca gleda enako. Nastajanje predstave opisuje kot enkratno izkušnjo, kjer se vsi igralci učijo drug od drugega, vsi so predani in zavzeti. Zato so se na pripravah družili in zabavali, kar vpliva na kakovost predstave. Poudarja, da ima vsak igralec meje, a je pomembno, da si jih želi preseči na odru. Teja Prevec, igralka iz CUDV Radovljica, je opisala svojo izkušnjo: "Ta predstava je bolj umetniška in tudi težje razumljiva. Veliko smo se o njej pogovarjali. Usmerjala nas je režiserka, ki nam je povedala, kako naj govorimo, se gibamo in kam naj gledamo."

V predstavi sta ključna izrazitejši gib in dotik. Slednji je pogosto ovira za osebe s posebnimi potrebami, kar je bilo na začetku sodelovanja velik izziv. Gašper Stojc, ki vodi gibalni del predstave, je dejal, da so zato na gibalnih vajah skupaj raziskovali različne načine izražanja in oblikovali posamezne gibe, kar je poseben pristop tudi za uveljavljene jeseniške igralce. Z vajami so pridobili zaupanje in izjemno napredovali, saj jih zdaj začenjajo z objemanjem. Dodal je: "Že na prvih vajah z igralci CUDV Radovljica sem ugotovil, da gre za ljudi s posebnimi prednostmi. Bistveno je, da vsak pokaže navdušenje in ga prenese na oder."

Gledališka skupina CUDV Radovljica se je v desetih letih razvijala postopoma, začeli so s krajšimi in enostavnejšimi recitali, pozneje z bolj obsežnimi, zatem so pripravili krajše gledališke prizore. Darja Horvat Uršič, vodja gledališče skupine Biser v CUDV Radovljica, je pojasnila, da so kakovost njihove gledališke skupine pred dvema letoma potrdili na Linhartovem gledališkem maratonu, kjer je selektor njihovo krajšo avtorsko gledališko predstavo Mala princesa izbral za regijsko srečanje gorenjskih gledaliških skupin. Odigrali so jo 30-krat. Sodelovanje z jeseniškimi igralci pa je za igralce iz CUDV Radovljica pomembno, ker dobijo priložnost, da na odru pokažejo, kaj znajo in zmorejo, ter predvsem, kaj so pripravljeni vložiti. Matjaž Tibola, eden od igralcev CUDV Radovljica, je dodal: "Igralci gledališke skupine Biser smo ponosni, da smo se združili z izkušenimi igralci iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Da smo z njimi skupaj na odru in smo jim enakovredni."

Predstavi so premierno odigrali na tradicionalnem prazničnem bazarju, ki ga Center za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica v tem času pripravlja že vrsto let v Radovljici, letos pa prvič tudi na Jesenicah. Na obeh dogodkih si je bilo poleg kulturnega programa mogoče ogledati unikatna darila blagovne znamke Biseri. Igralci upajo, da bodo dobili priložnost, da se bodo predstavili še na drugih odrih.

foto: arhiv CUDV Radovljica

Liza - 1/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 1/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.