5. junij 1878–20. julij 1923 Pancho se je rodil kot Doroteo Arango Arámbula v revni kmečki družini, ki je živela in hlapčevala na velikem ranču v pokrajini Durango na severozahodu Mehike.

Imel je še dva mlajša brata (Antonia in Hipolita) ter mlajšo sestro Martino. Po smrti očeta je pri 15 letih zapustil cerkveno šolo ter opravljal očetovo delo in pomagal mami. Pri 16 letih je ubil veleposestnika, ker je posilil njegovo sestro, ukradel konja ter pobegnil v gorovje Sierra Madre, kjer se je pridružil banditom.

Vsaj tako pravi vsesplošno znana legenda, čeprav zgodovinarji tega niso nikoli potrdili. Bil je večkrat aretiran zaradi kraje konj, tudi že obsojen na smrt, vendar se je vsakič izmuznil zaradi povezav z vplivnežem, kateremu je prodajal ukradeno blago. V tistem času je postal tudi znan pod imenom Francisco Pancho Villa.

pancho villa

Preobrazba

Preobrazbo iz bandita v revolucionarja je doživel leta 1910, ko je srečal politika Abrahama Gonzaleza. Ta ga je navdušil in prepričal o revoluciji malega človeka ter o oboroženem uporu proti diktatorju Porfiriu Díazu.

Pridružil se je vodji upornikov Franciscu Maderi, kateremu je kot general konjenice pomagal na oblast leta 1911. Leta 1913, po izdaji in umoru predsednika Madere, je oblast prevzel Victoriano Huerta, kateremu se je Pancho zoperstavil.

Hitro je nabral uporniško vojsko, prevzel nadzor nad severom države in skupaj s še enim slavnim revolucionarjem Zapato zmagoval v številnih bitkah, za krajši čas (december 1914–januar 1915) pa celo zasedel prestolnico Ciudad de Mexico.

pancho villa

Zemljo kmetom

Po zmagi nad Huerto je Pancho velikodušno delil kmetom zemljo veleposestnikov, zaradi česar je prišel v konflikt z drugimi vodilnimi revolucionarji, saj se jim je to zdelo preveč radikalno. Oblast je prevzel Caranza, a Pancha je dodatno razjarilo to, da so ZDA priznale njegovo oblast. Svoj srd je obrnil proti ameriškim državljanom v Mehiki ter obmejnim mestom v ZDA. Leta 1916 je s 1.500 konjeniki prestopil mejo ZDA in napadel mestece Columbus ter ga izropal in požgal.

V odgovor so ZDA poslale v Mehiko generala Pershinga z 12 tisoč vojaki v lov na Pancha. ZDA je v lovu prvič v zgodovini uporabila borbena letala. Prav tako pa so Pancha iskali vojaki Carranza. Lov se je neuspešno končal leto dni pozneje, saj je bilo 'bandita' zaradi poznavanja terena in simpatiziranja Mehičanov z njim praktično nemogoče uloviti.

Po umoru Caranza in ponovni menjavi oblasti leta 1920 je Pancho dosegel dogovor o svoji upokojitvi. Dobil je 25 tisoč akrov veliko haciendo v Chihuahuani na severu Mehike ter 500 tisoč zlatih pesov. Z njim je ostalo 50 najzvestejših gverilcev, ki so mu služili tudi kot telesni stražarji.

Pancha so ubili pri 45 letih v mestu Peral, ko je sedem strelcev prerešetalo avtomobil, v katerem se je vozil. Čeprav je imel Pancho mnogo velikih sovražnikov, verjamejo, da je za umorom stala tedanja vlada, saj je imel še vedno vpliv in moč. Njegovega pogreba se je udeležilo na tisoče podpornikov.

Tri leta po pogrebu je bila iz groba ukradena njegova lobanja, ki je še vedno pogrešana. Pancheva brutalnost, krvoločnost kot tudi neotesanost mu kot velikemu sinu revolucije nista preprečila mitskega statusa (tako kot številnim drugim revolucionarjem) in danes velja za narodnega junaka, mehiškega Robina Hooda, po katerem so poimenovane ulice, soseske ter ima veliko spomenikov po vseji Mehiki.