Za nego pasjih zob in ustne votline lahko poskrbite na več načinov oziroma kar s kombinacijo uživanja suhe hrane in primernih priboljškov, rednega čiščenja zob s ščetko in pasjo zobno kremo ter ponujenimi gumijastimi igračami.

Kdaj bo spet čas za čiščenje zob?

Pes z uživanjem briketirane hrane lahko mimogrede poskrbi za mehansko čiščenje zob, saj mora brikete med jedjo dobro zgristi – zato so na trgu na voljo različne velikosti briketov, ti morajo biti prilagojeni velikosti pasme. Da bo imel vaš pes zdrave zobe, mu vsakodnevno ponudite briketirano hrano, ki je nikar ne mehčajte z juhami ali vodo, pes naj brikete dobro zgrize. Za pasje zobe so lahko izredno škodljivi tudi mehki priboljški, zato izberite takšne, ki so kakovostne sestave in primerno trdi. Če so priboljški premehki, ne bodo preprečili kopičenja oblog na pasjih zobeh, zato izbirajte trde palčke ali kosti za žvečenje.

Ščetkanja se mora pes navaditi

Priporočljivo je, da psa navadite na ščetkanje zob, ko je še mladiček. Zobe lahko ščetkate vsakodnevno z zobno ščetko ali s posebnim ščetinastim nastavkom iz silikona, ki ga nataknete na prst. Pomembno je, da izberete takšno ščetko, s katero boste najlažje dosegli in nežno očistili pasje zobe tudi v težje dostopnih delih pasjega gobčka. Ščetkanje za psa ne sme biti neprijetno, zato se tega higienskega opravila lotite načrtovano.

Čiščenje pasjih zob mora biti prijetno opravilo

Uporabite pasjo zobno kremo ali pršila. Da bo pes lažje sprejel ščetkanje zob, uporabite pasjo zobno kremo (na voljo so tudi preparati v obliki gela ali pene), ki je zanj prijetnega okusa. Tako se bo vsakega čiščenja zob veselil. Pasje zobne ali dentalne kreme za pse preprečujejo nastanek zobnih oblog in slabega zadaha, preventivno pa varujejo zobe in dlesni pred škodljivimi bakterijami, zato le posezite po njih.

Kaj storiti, če se pes upira ščetkanju?

Če pes ne sodeluje, ko je treba odpreti gobček za ščetkanje zob, so na trgu na voljo tudi zobne paste v pršilu oziroma dentalni spreji z encimi. Takšni izdelki ščitijo zobno sklenino in preprečuje nastajanje zobnih oblog oz. zobnega kamna in nevtralizirajo ustni zadah, saj preprečujejo razvoj škodljivih bakterij. Majhno količino tega spreja morate popršiti direktno na zobe in dlesni, za tovrstno 'čiščenje' pa ne boste potrebovali zobne ščetke, zato je ta izdelek primeren za pse, ki čiščenja zob niso vajeni ali ga ne marajo. Prav tako je primeren za mačke.

Primeren izbor igrač

Vaš pes si bo lahko mimogrede mehansko 'očistil' zobe tudi s pomočjo primernih gumijastih igrač – trdih kosti, žogic in vrvi. Če mu jih boste ponudili več, se jih ne bo naveličal in tako sam poskrbel za preventivo. Če boste izbrali takšne igrače, v katere lahko vstavljate priboljške, pa le poskrbite, da bodo ti primerno trdi, da jih bo pes zgrizel.

Še zadnji napotek za lastnike

Veterinarji priporočajo lastnikovo pomoč pri čiščenju pasjih zob, mi pa vam svetujemo, da poleg vsega naštetega opazujete psa in njegovo obnašanje. Bodite pozorni na spremembe v njegovi ustni votlini, saj edino tako lahko pravočasno odkrijete začetne znake zobnih obolenj in hitro ukrepate ter psu prihranite neprijetne bolečine in nepotrebne obiske pri veterinarju.

Redno pregledujte pasje zobe in stanje dlesni.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Shutterstock