Peter Sellers se je rodil v predmestju angleškega pristaniškega mesta Portsmouth. Starša sta bila odrska zabavljača, tako da mu je bilo igranje položeno v zibelko.

Čeprav je bil njegov oče protestant, mama pa judovske veroizpovedi, je obiskoval rimskokatoliško osnovno šolo. Njegovo pravo ime je Richard Henry Sellers, starša pa sta ga klicala Peter v spomin na starejšega mrtvorojenega brata.

Peter SellersZaradi brata sta bila starša do Sellersa zelo pazljiva, še posebej mama, ki pa je bila tudi zelo ambiciozna. Čeprav niso bili bogati, mu je mama plačevala drage zasebne šole, da bi sin dobil najboljšo izobrazbo. Zaradi druge svetovne vojne je uradno šolanje končal že pri 14 letih.

Zgodnja kariera

Že kot 15-letnik se je priložnostno zaposlil v gledališču in opravljal vsa mogoča dela od čistilca do manjših vlog. Bil je navdušen bobnar ter je želel postati džezovski glasbenik. Pri osemnajstih (leta 1943) se je pridružil vojski ter želel postati pilot, vendar so ga zaradi slabega vida zavrnili.

Pridružil se je vojaški zabavljaški skupini ter nastopal za angleške vojake na frontah v Indiji, Nemčiji in Franciji. Po vojski je poskušal uspeti v šovbiznisu kot bobnar in kot igralec. Leta 1948 se je zaposlil na radiu BBC-ja ter skupaj s Spikom Milliganom in Harryjem Secombejem zaslovel v satirični radijski oddaji (podobna Radiu Ga-Ga), imenovani The Goon Show.

Filmska kariera

Radio je bil odskočna deska za filmski svet, ki se mu je pridružil v drugi polovici petdesetih. Zaslovel je kot izjemen in edinstven komik (kralj mimikrije - preobrazbe), ki ima sposobnost maskiranja in spremembe glasu. Leta 1959 je za vlogo v filmu I'm All Right Jack prejel britansko nagrado BAFTA. Svetovno slavo je dosegel kot francoski policijski inšpektor Clouseau v seriji filmov Pink Panter režiserja Blaka Edwardsa (skupno štirje, prvi leta 1963).

Leta 1964 je igral tri različne vloge v filmu Stanleyja Kubricka Dr. Strangelove ter prejel nominacijo za oskarja za glavno moško vlogo. Nepozaben je tudi v vlogi skrajno neposrečenega indijskega igralca, ki poskuša uspeti v Hollywoodu ter je po pomoti povabljen na zabavo – v filmu The Party (leta 1968). V sedemdesetih je doživel vrsto neuspehov do filma Dobrodošli g. Chance (1979), ko je bil za svojo igro ponovno nominiran za oskarja.

Tehnika igranja

Sellers je povedal, da je pri ustvarjanju filmskega lika naprej začel z glasom, sledil je videz osebe, potem hoja in drža telesa, počasi je tako 'padel' v karakter.

Veliko si je pomagal tudi z risbami (bil je odličen risar), prav tako je filmskim likom sam določil zunanjo podobo in jih oblekel. V karieri je ustvaril več kot sto različnih karakterjev, v katere se je dobesedno prelevil. Sellers je bil velik perfekcionist, talentiran na več področjih ter zaradi tega velja za enega največjih igralskih kameleonov vseh časov.

Zasebno življenje

Sellers je bil v zasebnem življenju večino časa nemogoč (zahteven in naporen), saj je bil egocentrik, ki se je obnašal kot razvajen otrok – kar je tudi bil.

Peter SellersVeliko vlogo, vsaj na začetku kariere, je imela tudi njegova dominantna mama, ki je bila sinova agentka in zaupnica. Poročil se je štirikrat ter imel tri otroke, sina ter dve hčerki. Poročil se je z avstralsko igralko Anne Howe (1954–1963), švedsko seks bombo Britt Ekland (1964–1968), avstralsko manekenko Mirando Quarry (1969–1976) ter nazadnje z angleško igralko, ki je bila znana po klasični lepoti, Lynne Frederick (1977–1980).

Sellers se je najbolje počutil, ko je ustvarjal, študiral in igral različne vloge, kot Peter zasebno pa je bil trn v peti skoraj vsem, ki so imeli kaj opravka z njim, čeprav je bil menda lahko na trenutke očarljiv in zabaven. Umrl je zaradi infarkta, saj je imel slabo srce. Star je bil 54 let. Že prej je doživel 14 infarktov, prvega pri 38 letih. Pokopan je v Londonu, na pogrebu pa so na njegovo željo zaigrali pesem, ki jo je v resnici sovražil, zabavno ter veselo džez poskočnico 'In the mood' orkestra Glenn Miller Orchestra.

Še nekaj zanimivosti o Sellersu

 • Vpričo prve žene in dveh otrok je zaprosil za roko italijansko igralko Sofio Loren, v katero se je zagledal, ko sta leta 1960 posnela glasbeni hit Goodness Gracious Me.
 • Odigral je več kot 60 filmskih vlog.
 • Sellers je bil potomec sefardskih Judov, ki so se naselili na Pirenejskem polotoku, vendar so bili leta 1492 pregnani z dekretom Katoliške cerkve. Sellersov sorodnik je portugalski Jud, slavni britanski boksar Daniel Mendoza (1764–1836).
 • Leta 2004 so posneli TV-film Življenje in smrt Petra Sellersa, zaigral ga je odlični Geoffrey Rush, za katerega pravijo, da je realno prikazal Sellersa.
 • Sellers je prvi moški, ki se je pojavil na naslovnici revije Playboy (aprila leta 1964).
 • Bil je najljubši igralec pevca Elvisa Presleyja.
 • Bil je obseden ljubiteljski fotograf.
 • Sellers je bil vegetarijanec.
 • Bil je prijatelj fantov iz skupine Beatles
 • Rekel je:

"Počutim se povsem neresničnega, dokler končno na kameri ne postanem nekdo drug."

"Sem klasičen primer humorista – smešen le, ko dela."

 • Na Otoku še danes velja za najboljšega britanskega komika po Charlieju Chaplinu, čeprav je konkurenca izjemna: Rowan Atkinson, John Clesse, David Jason ...

Preberite še: 100 let prvega filmskega nastopa Chralieja Chaplina

Lisa - 36/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 36/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.