In kateri so filmi, ki si jih je priporočljivo ogledati prav poleti?

Vroči Mike – 2012, ZDA (Magic Mike, Steven Soderbergh)

Film o moški ekipi slačifantov je zabaven, atraktiven, sproščujoč za oči in seksi. Vroči Mike je bil izjemno uspešen film, saj je ob vloženih 7 milijonih zaslužil ogromnih 167 milijonov dolarjev. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je bilo navdušeno občinstvo pretirano ženskega spola. V glavnih vlogah vroči in zares atraktivni Channing Tatum ter eden izmed najboljših igralcev Hollywooda Matthew McConaughey, ki pa ima tudi enega najbolj izklesanih teles v filmski industriji. Leta 2015 so posneli tudi nadaljevanje Vroči Mike XXL.

Pred zoro – 1995, ZDA (Before Sunrise, Richard Linklater)

Zgodba govori o poletnem druženju dveh deklet, ki prihajata iz povsem različnih socialnih okolij. Obe poskušata pobegniti iz svojih dnevnih rutin in združi ju prav njuna različnost. Njuno pohajkovanje, čofotanje, šepetanje, poležavanje, pikniki, modrovanje, kajenje, slačenje, sončenje, objemanje, poljubljanje in seksanje je pobeg od realnosti, a imata se super. V glavnih vlogah Emily Blunt in Natalie Press.

Valovi smrti – 2002, ZDA (Blue Crush, John Stockwell)

Sproščujoč deskarski film o treh prijateljicah, ki jim deskanje na vodi pomeni največ na svetu. V glavnih vlogah Kate Bosworth, Michelle Rodriguez in Sanoe Lake. Film pa je režiral John Stockwell po časopisni zgodbi Susan Orlean o deskarkah na vodi iz Mauija na Havajih. Film je leta 2011 doživel tudi svoje nadaljevanje Blue Crush 2.

Zveži me! – 1989, Španija (Atame, Pedro Almodovar)

Almodovarjeva briljantna črna komedija govori o mladeniču, ki so ga pravkar izpustili iz psihiatrične bolnišnice. Ta takoj ugrabi zadrogirano porno zvezdnico, o kateri sanja že zelo dolgo. Zapre jo v stanovanje in jo kani imeti privezano tako dolgo, dokler se ne bo vanj zaljubila, se z njim ljubila in naposled tudi poročila. V glavni vlogi odlična Victoria Abrill ter takrat še neznani Antonio Banderas.

Črna mačka, beli mačkon – 1998, Srbija (Crna mačka, beli mačor, Emir Kusturica)

Hipnotična črna komedija se dogaja v poletnem obdobju ob reki Donavi blizu srbsko-bolgarske meje znotraj romske skupnosti. V glavni vlogi Rom Matko, ki hoče na hitro zaslužiti s prevaro, a je sam prevaran. Za odplačilo dolga je prisiljen poročiti svojega sina s pritlikavo sestro lokalnega mafijca. Kusturica je za film prejel beneškega zlatega leva, v filmu pa poleg Srdžana Todoroviča in Branke Katić nastopajo igralski naturščki romskega porekla: Bajram Severdžan, Florijan Ajdini, Zabit Memedov, Ljubica Adžović ...

Poletje z Moniko 1953, Švedska (Sommaren med Monika, Ingmar Bergman)

Bergman, ki velja za enega najboljših evropskih režiserjev, je posnel film po istoimenskem romanu Pera Andersa Fogleströma. Črno-beli film govori o mladem zaljubljenem paru iz Stockholma, oba prihajata iz revnih delavskih družin. Mladenič ukrade lastnemu očetu čoln ter z dekletom preživita idilično poletje na enem izmed majhnih otokov v bližini Stockholma.

Rimske počitnice 1953, ZDA (Roman HolIday, William Wyler)

Črno-bela romantična komedija, v kateri igrata Gregory Peck in Audrey Hepburn, je prejela kar tri oskarje: za glavno žensko vlogo, scenarij in kostumografijo. Film je med drugim poklon mitskemu večnemu mestu Rimu ter legendarni vespi, enemu od najpopularnejših motorjev vseh časov.

Jaz pa tebi mamo – 2001, Mehika (Y tu Mama tambien, Alfonso Cuaron)

Zgodba o dveh 17-letnih najstnikih na poti v odraščanje med poletnimi počitnicami. Najboljša prijatelja z različnim socialnim ozadjem se skupaj zabavata, popivata, masturbirata ter osvajata dekleta, čeprav imata že vsak svoje dekle. Nekega dne v šali skupaj povabita na potovanje z avtom ob mehiški obali zelo privlačno dekle v poznih 20. letih in ta na njuno veliko začudenje sprejme povabilo. Road movie (cestni film) je lahkoten, duhovit, seksi in evforičen, ima pa nekoliko presenetljiv konec.

Amelie – 2001, Francija (Jean-Pierre Jeunet)

Eden najbolj prijetnih filmov vseh časov govori o posebni, a čudoviti in izjemno romantični osebi Amelie Poulain, ki išče ljubezen tako sebi kot tudi drugim. V glavni vlogi blesti Audrey Hepburn 21. stoletja – navdušujoča Audrey Tautou.

Samovo poletje – 1999, ZDA (Summer of Sam, Spike Lee)

Film slovitega afroameriškega režiserja, ki je tudi znan aktivist za pravice temnopoltih, je poseben v tem, da v nobeni izmed glavnih vlog ne igra temnopolti igralec, v nasprotju od njegovih preostalih filmov. Film se odvija med vročim poletjem v New Yorku leta 1977, ko je New Yorku, predvsem predelu Bronx, grozil serijski morilec, poimenovan Samov sin. Zgodba govori o 'pezdetskem' italijanskem Američanu Vinnyju, njegovi ženi ter njegovem punkovskem prijatelju iz otroštva. V glavni vlogi izjemni John Leguizamo, poleg njega še Adrian Brody in Mira Sorvino.

Moje poletje ljubezni – 2004, Anglija (My Summer Of Love, Paweł Pawlikowski)

Zgodba govori o poletnem druženju dveh deklet, ki prihajata iz povsem različnih socialnih okolij. Obe poskušata pobegniti iz svojih dnevnih rutin in združi ju prav njuna različnost. Njuno pohajkovanje, čofotanje, šepetanje, poležavanje, pikniki, modrovanje, kajenje, slačenje, sončenje, objemanje, poljubljanje in seksanje je pobeg od realnosti, a imata se super. V glavnih vlogah Emily Blunt in Natalie Press.

Liza - 27/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 27/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.