Ella Fitzgerald (25. april 1917–15. junij 1996).

Mladost

Ella se je rodila v mestu Newportu News, v ameriški zvezdni državi Virginia. Oče in mama sta se razšla kmalu po njenem rojstvu. Mama se je z Ello in novim fantom Joejem preselila v Yonkers, v državi New York, kjer se je rodila njena polsestra. V šoli se je izkazala za izjemno učenko.

Z glasbo se je prvič srečala v afriški metodistični cerkvi. Oboževala je ples in rada je poslušala džez. Ellini najljubši pevci v otroštvu so bili Louis Armstrong in Connee Boswell iz The Boswell Sisters. Imela je težko otroštvo, saj je družina živela v revščini. Mama ji je umrla pri rosnih 15 letih v prometni nesreči. Očim Joe je mlado dekle spolno zlorabljal, umrl pa je le dve leti za Ellino mamo. Sestri sta nato živeli pri teti, nekaj časa pa tudi v sirotišnici. Ella je v šoli zelo popustila. Delati je začela kot dekle, ki na ulici moške vabi v bordel, poleg tega pa je pomagala mafiji pri organiziranju oziroma pobiranju ilegalnih stav.

Kariera

Leta 1934 je s 17 leti prvič javno nastopila na pevskem tekmovanju v Apollo teatru v newyorškem Harlemu in takoj opozorila nase. S svojim glasom je osupnila poslušalce ter osvojila prvo nagrado.

Prvi večji uspeh je dosegla leta 1938 z džezovsko priredbo otroške pesmice A Tisket, a Tasket, veliki prodor pa ji je uspel po letu 1948, ko je začela peti pod vodstvom znanega džezovskega organizatorja Normana Granza. Takrat se je tudi zamenjal slog petja, sving je kot najbolj trendovsko džez glasbo nadomestil bepop.

Ella je z nastopom novega sloga razvila svoj najbolj prepoznaven slog – scat singing (pokajoče petje), ki pomeni vokalno improvizacijo oziroma uporabo glasu kot glasbila. V 50-letni karieri je dobila 13 grammyjev, izdala je več kot 200 albumov, katerih je bilo prodanih več kot 40 milijonov. Med drugim je posnela antološko zbirko skoraj 250 najbolj značilnih džezovskih skladb ameriških skladateljev. Delala je tudi z drugimi velikani džeza, kot so Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie in Benny Goodman.

Glas

Imela je poseben slog petja, za katerega so bili značilni jasen glas velikega obsega, izjemen dar za improvizacijo in intonacijska natančnost. Ellin glas je imel kar tri oktave razpona, bil je fleksibilen, natančen ter brezčasen. Lahko je zapela težke in temačne balade, sladek džez, oponašati pa je znala vse instrumente svojega spremljevalnega orkestra. Zvrsti, ki jih je pela: swing, bepop, tradicionalni pop, vokalni džez, bluz.

Zasebno življenje

Bila je zelo sramežljivo in vase zaprto, osamljeno dekle, popolnoma predano glasbi. Poročila se je trikrat, vendar nobena njena zveza ni trajala prav dolgo. Prvič se je poročila leta 1941 (ločila se je naslednje leto) z Bennyjem Kornegayem, preprodajalcem droge in pristaniškim delavcem. Drugi mož je bil znani basist Ray Brown, s katerim sta posvojila sina umrle Elline polsestre. Ločila sta se šest let pozneje. Leta 1957 (po poročanju Reutersa) se je v Oslo nenadoma in skrivaj poročila z mladim Norvežanom. Zakon naj bi bil hitro razveljavljen, saj naj bi se izkazalo, da gre za prevarantskega 'Don Juana', ki krade denar naivnim ženskam, ki se zaljubijo vanj.

Stara leta

Njen posebni edinstveni in neponovljivi glas ji je prinesel vrsto nagrad in priznanj, med drugimi tudi dve visoki državni priznanji – nacionalno medaljo umetnosti (National Medal of Art) in predsedniško medaljo svobode (Presidential Medal of Freedom). Leta 1991 je imela svoj poslovilni koncert v slovitem newyorškem Carnegie Hallu, kjer je nastopila rekordnih 26-krat. Za glasilke izjemno naporno scat petje je terjalo svoj davek. Leta 1993 so ji zaradi diabetesa in posledično slabe prekrvavitve amputirali obe nogi pod kolenom. Umrla je v 79. letu starosti, na svojem domu na Beverly Hillsu, v Los Angelesu. Pokopana je na pokopališču Inglewood Park v L. A.

Zanimivosti

  • Francoski hit iz 80. let Ella, elle l'a, katerega je napisal Michel Berger, zapela pa ga je njegova žena France Gall, je posvečen Elli Fitzgerald.
  • Njeni vzdevki: Prva dama petja, Kraljica džeza, Lady Ella
  • Med njenimi najbolj znanimi skladbami so Dream a Little Dream of Me, Cheek to Cheek, Into Each Life Some Rain Must Fall in It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  • Rekla je: "Nekateri otroci v Italiji me kličejo kar 'mama Džez'. Meni se zdi to strašno srčkano, vse dokler me ne kličejo 'babica Džez'."
  • "Najboljši začetek vsakega glasbenega večera je zagotovo, če zapoje to dekle. Bolje ne more biti!" Frank Sinatra
  • Rekla je: "Pojem, kakor se počutim!"
  • Ella je ena redkih pevk džeza, ki jo poznajo tudi tisti, ki o džezu ne vedo nič.
  • Leta 1955 je podpisala donosno pogodbo za nastopanje v nočnem klubu Mocambo v Hollywoodu. Lastnika kluba je v podpis pogodbe z Ello prepričala slavna Marilyn Monroe, ki je bila nad njo navdušena.
  • Slavni pesnik Ira Gershwin: "Dokler jih ni odpela Ella, nisem vedel, da so moje pesmi tako dobre."
  • Bila je tih, a reden podpornik številnih dobrodelnih organizacij.

Več na http://ellafitzgerald.com/

Liza - 17/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 17/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.