Janja Urbančič, ustanoviteljica FB skupine Sočutno starševstvo pravi, da pot do sočutnega starševstva zahteva, da starši spustijo in sprostijo čustvene blokade, ki jih nosijo s seboj.

Pred šestimi leti se je v v njenem življenju zgodil pomemben preobrat. "Srečanje s samo sabo je bilo precej boleče. In učinkovito. S takrat triletno hčerko (ki je ravnokar dobila bratca) sva se zvečer odpravljali pod tuš, vendar nikakor ni hotela sodelovati. Najino pregovarjanje je trajalo toliko časa, da sem popolnoma izgubila nadzor nad sabo in jo udarila. Obstala je v popolnem šoku, nato pa začela glasno jokati in se umikati nazaj."

V njenih očeh je takrt prvič videla strah pred svojo lastno mamo in se prvič zavedla, da je glavna težava njunega odnosa v njej, ne pa v nesodelovanju hčerke. Jana se je takrat odločila, da bo v teh segmentih vzgoje delala drugače - stopila je na pot sočutnega starševstva. Prebirala je knjige, obiskovala delavnice na to temo in se trudila vsebine prenesti v prakso. Kmalu so prišli tudi rezultati:  "S hčerko sva imeli precej bolj povezan odnos, veliko več sva se smejali in veliko bolj je sodelovala z mano. Občutno lažje mi je bilo postavljati meje tako, da nisem vedno znova prizadela nje ali zatajila sebe."

Sočutna vzgoja temelji na tem, da je dober odnos z otrokom glavni vzgojni mehanizem, ki ga imajo starši. Ko so z otrokom povezani in čutijo, kaj se dogaja v otroku, takrat jim otrok zaupa in se lažje preda vodstvu staršev. "Postavljamo osebne in spoštljive meje, kar pomeni, da namesto tega, da zamejimo otroka, zamejimo sebe," poudarja Jana, ki je ustanovila FB skupino Sočutno in avtentično starševstvo ter osebna rast. V njej deli svoja spoznanja, svoje izkušnje in znanje pa je začela s pomočjo predavanj deliti še z drugimi starši. A začutila je, da ji nekaj manjka. Ko je rešila spletni vprašalnik na temo "kakšni starši smo," je presenečeno ugotovila, da se ji je na zaslonu izpisalo Perfect mother syndrom.

Naslednji korak je bila ugotovitev, ki jo je postavila na realna tla - spoznala je, da je perfekcionistka. Pri vzgoji otrok se je tako trudila narediti vse prav, da je pozabila nase - kdo je, kaj čuti in kaj si v resnici želi. Bala se je napak.

"V tem obdobju sem spoznala Ivano Gradišnik, vodjo Familylab Slovenija, ki mi je po mnogih pogovorih pomagala, da sem začela presegati svojo potrebo po popolnosti. Predvsem me je osvobodil njen stavek: 'Dovolj dobri starši naredijo tudi do 25 napak dnevno.' In 'Perfekcionizem škoduje našim otrokom, saj jim s tem prenesemo sporočilo, da je delanje napak nekaj nedopustnega.' Ko sem uspela dojeti, da so ravno napake tiste, s pomočjo katerih se učimo in napredujemo, pomembno je samo, da prevzamemo odgovornost za njih, mi je odleglo in zmogla sem napredovati hitreje kot kdajkoli prej, poudarja Jana."

Pridružila se je Familylabu, začela bolj podrobno spoznavati filozofijo Jespera Juula in še bolj ozavestila dejstvo, da so otroci naša ogledala in da je za uspešno vzgojo nujno potrebno ozaveščanje lastnih vzorcev in spuščanje lastne pretekle bolečine. "Sama večkrat staršem povem, da lahko imajo teorijo v mezincu leve roke, vendar če ne bodo uspeli spustiti in sprostiti čustvenih blokad, ki jih nosijo s seboj, bodo v situaciji z otrokom vsakič znova odreagirali popolnoma enako kot vedno. Sama osebno rastem že več kot 15 let, torej sem ves čas vključena v osebni psihoterapevtski proces, hodim na razne delavnice in predavanja, itd. Rezultati so do danes neverjetni. Včasih še sama težko dojamem, koliko sem uspela transformirati svojo duševnost v teh 15ih letih. Pa vendar me življenje vsakič znova preseneča."

Lani je tudi  obiskala delavnico breathworka, ki jo je vodil ameriški šaman kubanskih korenin Christian de la Huerta. Pravi, da je šlo za eno najmočnejših izkustev v njenem življenju. "Popolnoma je spremenila moj pogled na osebno rast in me vrnila nazaj v telo in v moja čutenja. V dveh seansah breathworka sem se osvobodila toliko preteklih vzorcev, kot se jih nisem v desetih letih skupaj - končno sem predelala spolno zlorabo, ki sem jo neuspešno predelovala vseh 15 let."

Ugotovila je, da tudi v Sloveniji obstaja nekaj podobnega breathworku. Našla je rebirthing ter Tadejo Kern iz društva Bindu. K njej je hodila na na individualne ter skupinske seanse rebirthinga in navdušenje nad to terapevtsko tehniko se je samo povečevalo. "Vedno znova sem bila presunjena nad tem, kakšno moč ima moj dih. Kako globoko vase in v svoje vzorce lahko pridem s svojim dihom ter kako lahkotno spuščam preteklo bolečino in hkrati prepuščam ta prostor ljubezni, sreči, obilju, zadovoljstvu in miru. In vedno znova sem presunjena nad tem, kako dobro me Tadeja vodi na moji poti in mi pomaga s svojim razmišljanjem. S Tadejo sva se odločili, da združiva znanje s področja sočutne vzgoje ter rebirthing in ostale tehnike za samospoznanje."

Če želite izvedeti več, se udeležite prihajajoče Konference za starše, kjer boste Janjo Urbančič lahko slišali v živo. Več o konferenci in programu boste izvedeli tukaj:

Vljudno vabljeni na KONFERENCO ZA STARŠE: DILEME SODOBNEGA STARŠEVSTVA

Kdaj in kje: 20. maja 2019, ob 16.00 uri, v SiTi Teatru BTC v Ljubljani

Zanimivi predavatelji, zanimiva vsebina. Na spodnji povezavi boste izvedeli več o njih: