Tako kot je za varnost voznika in sopotnikov v avtomobilu poskrbljeno z varnostnimi pasovi in dodatno opremo, kot so zračne blazine in sedeži za otroke, je prav, da ne zanemarimo varnosti prevoza psov in jim priskrbimo potrebno opremo za varen prevoz v avtomobilu.

Spuščen pes v avtomobilu je nevaren

V avtomobilu moramo poskrbeti, da se bo pes prevažal varno in s tem ne bo ogrožal voznika in sopotnikov, kar jasno določa tudi slovenska zakonodaja. Psa v avtomobilu nikakor ne smemo prosto prevažati, saj s tem kršimo Zakon o pravilih cestnega prometa (ZprCP) in ne upoštevamo predpisov Pravilnika o pogojih in načinu prevoza živali in Pravilnika o zaščiti hišnih živali – ta urejajo način prevoza psov in so jih napisali v skladu z Zakonom o zaščiti živali.

Primeren prostor za prevoz

Psu je treba v vozilu priskrbeti primeren prostor za prevoz in ustrezno opremo, ki bo poskrbela za njegovo varnost in varnost voznika ter sopotnikov. Naj opozorimo, da pes ne spada na prvi sedež ali polico prtljažnega prostora, tam je njegovo življenje med vožnjo ogroženo. Prav tako psa v vozilu ne smemo prevažati nepripetega. Če psa vozimo na zadnjem sedežu, naj bo pripet z varnostnim pasom z oprsnico. Če psa prevažamo v prtljažnem prostoru, prav tako poskrbimo, da bo pripet. Še najbolj boste za njegovo varnost poskrbeli tako, da ga boste prevažali v kovinskem boksu v prtljažnem prostoru, pri tem morate seveda kovinski boks ustrezno pritrditi. Za prevoz so na voljo tudi drugi transportni boksi – plastični ali iz blaga –, za katere prav tako velja pravilo, da morajo biti primerno pritrjeni, da v primeru morebitnega trka ne predstavljajo nevarnosti za žival, voznika in sopotnike.

Navajanje na dobro počutje med vožnjo se začne že doma

Pes se mora že kot mladiček v avtomobilu počutiti varno, zato ga je treba z vajo navajati na bivanje v avtomobilu in začeti s kratkimi vožnjami. Da je avto prijetno okolje, ga boste najlažje naučili s pomočjo nagrajevanja. Enako ga morate navajati na bivanje v transportnem boksu – najprej v domačem okolju, šele nato pri avtomobilu in na koncu tudi v prtljažniku avtomobila. Psa je treba preventivno naučiti na prevoz z avtomobilom ali drugimi vozili – najlažje tako, da se v transportnem boksu navadi bivati že v varnem zavetju doma.

Za dobro počutje vseh potnikov

Psa je treba pred vožnjo primerno umiriti, da z lajanjem ne bo preusmerjal pozornosti voznika, prav tako je treba poskrbeti, da se pred vožnjo ne bo preveč napil ali najedel. Poskrbljeno pa mora biti tudi za njegovo varnost. Psa moramo zaščititi pred izpadom iz avtomobila (ne vozimo ga pri odprtem oknu!) ali pobegom iz vozila (pes mora biti pripet z varnostnim pasom!) ter zaščititi pred vročino ali sončno pripeko (pozimi pa pred mrazom) in padavinami. Če se pes prevaža v prostoru za prtljago, mora imeti zagotovljeno naravno svetlobo in zadostno zračenje ter v poletnih mesecih, ko zunaj pripeka sonce, tudi primerno senčenje.

Psu prilagojen slog vožnje

Seveda je treba pri prevozu psa prilagoditi tudi slog vožnje, upoštevati hitrostne predpise in varnostno razdaljo ter se izogibati hitremu ali nenadnemu zaviranju, prav tako se je treba po vijugastih cestah prevažati počasneje, da zaradi hitrih zavojev psu ne bi postalo slabo. Psu, ki ga prevažamo v avtomobilu, moramo zagotoviti čim pogostejše postanke, na katerih mora imeti na voljo svežo vodo in gibanje, po potrebi tudi hrano. Priporoča se, da se na daljših potovanjih s psom ustavljate na vsako uro, največ dve oz. pogostost postankov prilagodite pasjemu počutju. Nikakor pa ga ne smete puščati samega v avtomobilu, predvsem v poletnih mesecih obstaja velika nevarnost, da pride do vročinskega udara.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft

Liza - 23/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.