Osemnajstletna Maja Kosi je dijakinja 3. letnika Gimnazije Celje – Center. 

Njena ideja, da bi izdelovala opremo za pse, sega že nekaj let nazaj. K tej poslovni potezi jo je na neki način spodbudila njena psička Lilly. 

Kako se je začelo?

“Opazovala sem, kakšno opremo uporabljajo drugi lastniki psov,” se spominja in doda, da jo je takrat šokirala monotonost povodcev in ovratnic, rutic za pasje ljubljenčke pa sploh ni opazila. In odločila se je, da jih bo začela izdelovati kar sama. Tako je nastal podjetniški projekt Doggy Lilly, z njim pa je Maja postala ena izmed desetih štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade, ki so jo lani ustanovili pri Ustvarjalniku. Njene zamisli vsak mesec finančno podpira podpornik Fundacije, časopisno in založniško podjetje Delo. “Moj svet se že pet let vrti okrog Lilly, saj mi lepša življenje. Večino prostega časa namenjam njej, skupnim sprehodom, trenirava pa tudi agiliti, šport, pri katerem morata pes in vodnik v čim krajšem času premagati ovire,” o sebi in svoji ljubljenki pove Maja.

Primanjkljaj na področju pasje mode

Seveda Lilly ni mogla voditi naokrog brez primerne oprave. Najprej je ovratnice, oblačila, povodce in igračke izdelovala le zanjo. “Vse se je začelo po naključju. Bili smo na morju in zdolgočaseno sem si na Facebooku ogledovala strani za pse. Povezala sem se z nekim dekletom, ki je objavljalo slike izdelkov za ljubljenčke, in prijazno mi je povedalo, kako se tega loteva, kje kupuje materiale. Ko smo se vračali z morja domov v Celje, smo se ustavili v Ljubljani, kjer sem že kar kupila prvi material,” smeje prizna. Kmalu je začela resneje raziskovati trende v tujini in ugotovila, da imamo v Sloveniji res primanjkljaj 'pasje mode', vendar pa je zelo veliko psičkov in njihovih lastnikov, ki bi si takšnih izdelkov nedvomno želeli.

In tako se je kmalu zgodilo, da je Maja našla prvega kupca. Za izdelavo prvega pasjega kompleta je zaračunala 30 evrov. “Kaj dosti zaslužka ni bilo, ko sem odštela stroške materialov. Na začetku sem morala seveda vse nakupiti, tudi orodje za izdelavo. Vse skupaj je stalo nekaj sto evrov,” pojasni 18-letnica in doda: “Zdaj so stroški večji takrat, ko pripravljam novo kolekcijo, na primer, ali ko imam več naročil. Vedno izbiram samo kakovostne materiale. Menim, da je bolje plačati kakšen evro več za kakovost kot pa kupiti nekaj, kar bo razpadlo po nekaj mesecih uporabe. Večino materialov najdem v Sloveniji, kakovostne sponke in vzdržljive vrvi pa naročam predvsem pri nemških dobaviteljih.”

Pravi posel zanjo

Za ves začetni kapital je Maja poskrbela sama. Tudi zdaj del dobička in štipendijo redno vlaga nazaj v projekt, namenja ga za dodatna izobraževanja in promocijo, le majhen del pa ga zapravi za lastne potrebe. Ko gre za finance, se je v teh letih naučila, da mora biti zelo pozorna na mesečne stroške. “Vedno dvakrat premislim, ali določeno storitev oziroma izdelek resnično potrebujem ali bi šlo tudi brez tega,” zrelo pove. Maji je kmalu postalo jasno, da je izdelava pasje opreme pravi posel zanjo. Po tehtnem premisleku je že pri komaj 15 letih odprla lastno spletno trgovino z izdelki za pse, kar je formalno registrirala kot osebno dopolnilno delo. Zapoved te zaposlitvene oblike je le, da zaslužek v pol leta ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v RS v preteklem koledarskem letu. “Ta oblika dela mi najbolj ustreza, saj lahko vso dokumentacijo vodim sama, prihodki pa še niso tako visoki, da bi morala razmišljati o kakšni drugi obliki,” pojasni mlada podjetnica.

Prodaja v več kot 35 držav po svetu

Njena spletna stran www.doggylilly.si je zasnovana v slovenskem in angleškem jeziku, saj naročila prejema tudi iz tujine. “Čeprav je trg opreme za pse na prvi pogled nasičen, sem že na začetku vedela, da lahko ponudim nekaj čisto drugačnega, ker pač delam s srcem. Do zdaj sem svoje izdelke za pse prodala že v več kot 35 držav po vsem svetu, največ pa v ZDA,” se upravičeno pohvali. S pasjimi ruticami, pisanimi ovratnicami, povodci in igračami za pasje ljubljenčke je Maja prisotna na Facebooku, Instagramu, že dve leti pa tudi v spletni trgovini Etsy. Pravi, da imajo vsi omenjeni kanali svoj namen, iz odzivov pa ugotavlja naslednje: “Največ povpraševanja je po ruticah, te so pravi hit pasje mode.”

Pomembna podpora

Zaveda se, da je za mladega podjetnika izjemno pomembna podpora staršev, mentorjev, pa tudi finančna podpora v obliki štipendije pride še kako prav. Starši ji ves čas stojijo ob strani, ji svetujejo, pomagajo pri pakiranju pošiljk, nanje se lahko vedno zanese. Še kako pomembna je zanjo podpora Ustvarjalnika in mentorja Mihe Jereba. Maja pravi, da veliko dobrih rešitev najde še na YouTubu, kjer se je veliko naučila o fotografiji, na primer. “Ko si začetnik v poslu, si pogosto deklica za vse. Danes prodaja od nas, mladih posameznikov, ki vstopamo na trg, nimamo pa denarja, da bi plačali usposobljene sodelavce, zahteva obvladovanje družbenih omrežji, urejanje spletne strani, pisanje besedil za dnevne objave, pisanje blogov, fotografiranje ...” našteva Maja.

Glede na to, da za vse skrbi sama, ji posel vzame kar precej časa. Njen delovni dan se začne z objavami na Instagramu, konča pa s šivanjem izdelkov ali pa z odgovarjanjem na elektronsko pošto. “Moram priznati, da je usklajevanje gimnazijskih obveznosti in podjetništva kar pestro. Vsak mesec moram tudi paziti, da pravočasno oddam napoved za akontacijo dohodnine, izdajam račune, redno moram posodabljati ponudbo v spletni trgovini in podobno.” Brez dobre organizacije ne bi zmogla vsega. V šoli ji gredo lepo na roke, odobrili so ji napovedno spraševanje, vesela pa je tudi, da ima zelo razumevajoče profesorje in razrednika.

Načrti za prihodnost

“Moji trenutni načrti so še bolj skromni, prilagojeni so mojim zmožnostim in šolskim obveznostim, a prepričana sem, da mi bodo pridobljene veščine prišle prav v prihodnosti,” pripomni. Svojo kariero želi graditi prav v podjetništvu, to je tudi njena zaveza Fundaciji za ustvarjalne mlade. Prihodnje leto jo čaka matura, nato študij. Želi si v tujino, da bi pridobila še več znanja in izkušenj. “Moj glavni cilj pa je seveda celoten projekt Doggy Lilly popeljati še kakšno stopničko višje,” zaključi Maja Kosi.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.