Podporniki iniciative za UTD iz 15. evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija, so dobili zeleno luč Evropske komisije, da v roku enega leta prek spletnih peticij zberejo milijon podpisov podpore za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka.

In kaj sploh je UTD?

Če kaj, potem UTD gotovo ni le nekakšna vstopnica za lagodno življenje vseh lenuhov tega sveta.

UTD je zgolj najmanjši možni (in zato temeljni) dohodek, ki še omogoča golo preživetje. In če velja, da naj bi bili do preživetja upravičeni vsi, je prav, da je temeljni dohodek tudi univerzalen. Torej za vse!

Peticijo je že mogoče podpisati na spletni domeni za evropsko pobudo uvedbe UTD:

Lisa je peticijo že podpisala!

Zanimivosti o UTD!
  • Predlog minimalnega dohodka naj bi se prvič pojavil že v začetku 16. stoletja. Thomas More je je leta 1516 v svoji knjigi Utopija zapisal, da bi bilo potrebno vsem revnim zagotoviti sredstva za preživetje, saj je 'preprečevanje kraje bolj učinkovito kot boj s kradljivci'. Ta pronicljiv zapis razkriva le še enega od mnogih pozitivnih stranskih učinkov morebitne uvedbe temeljnega dohodka za vse.
  • Najmanj 300 evrov za vse! Če bi dani koncept preslikali v aktualne slovenske razmere, bi po raziskavah dr. Valerije Korošec – sociologinje, ki je podpisala študijo Predlog UTD v Sloveniji – zakaj in kako? - to dejansko pomenilo, da bi Slovenija vsakemu prebivalcu Slovenije mesečno izplačala 300 evrov. Po njenih izračunih, ki jih lahko preverite na spletu, bi si Slovenija to dejansko lahko privoščila že pred dvemi leti.
  • Philippe Van Parijs:"Nekoč se nam bo zdelo celo bolj samoumevno, da so vsi, tudi lenuhi, upravičeni do dohodka, kakor da so vsi, tudi nesposobni, upravičeni do volilnega glasu."
  • Gibanja za UTD so se v zadnjih nekaj letih iz Evrope razširila tudi v Afriko, ZDA in Južno Ameriko. Tako je bilo leta 2004 v Braziliji uradno že potrjen predlog uvajalne faze, leta 2008 pa so v Namibiji izvedli prvo pilotsko študijo o uvedbi temeljnega dohodka.
  • Kot edini dejanski primer uvedbe UTD pa vendarle ostaja Aljaska. Vsak prebivalec Aljaske (po šestih mesecih stalnega bivanja) tako dobiva letni dohodek v višini od 300 dolarjev do 2.069 dolarjev (odvisno od finančne situacije sklada) iz Aljaska Permanent Fund, v katerem se zbirajo sredstva iz davka na črpanje nafte.
  • Javnosti manj znano študijo eksperimentalne uvedbe UTD pa so v sedemdesetih prejšnjega stoletja izpeljali v Kanadi. Za večino prebivalstva mesteca, ki so ga izbrali za to študijo, je imel temeljni dohodek obliko davčne olajšave, v denarju pa je bil izplačan tistim, ki so bili povsem brez dohodkov. Prejemki so bili brezpogojni, prejemnike pa niso obremenjevali s pričakovanji po kasnejši vrnitvi izplačanih sredstev. Izkazalo se je, da je eksperiment uspešno zajezil problematiko revščine na danem območju, izboljšalo pa se je tudi splošno zdravstveno stanje prebivalstva. Zaznali so 8,5-odstotno zmanjšanje obiskov v lokalni bolnišnici.
Lisa - 13/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 13/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.