Lansko poletje je bilo v znamenju košarke in naslova evropskih košarkarskih prvakov.

Fantje letos niso v najboljši formi, vzeli so si čas za poroke in otroke ter seveda za zaslužene počitnice, a da nam ni dolgčas, je vlogo junaka popolnega športnega poletja prevzel Primož Roglič, ki je zasedel četrto mesto na Dirki po Franciji.

Lahko samo na kratko ponovimo, kar trenutno pišejo vsi slovenski in tuji športni mediji. Primož Roglič je v svojih 28 letih spisal neverjetno zanimivo športno zgodbo. V rojstnem Kisovcu se je najprej zaljubil v smučarske skoke, dosegel kar nekaj lepih uspehov, se okitil kar s številnimi medaljami v pionirski in mladinski konkurenci, a po grozljivem padcu na letalnici v Planici se je leta 2011 odločil da počasi konča kariero smučarskega skakalca.

Najprej je začel kolesariti zaradi rehabilitacije po strganih križnih vezeh, a ga je vrtenje pedal kmalu povsem zasvojilo. Čutil je, da je dober, saj je celo na ženskih rekreativnih kolesih premagoval vse odlične rekreativce na vrhunskih kolesih. Prvo pogodbo je podpisal s klubom Adria Mobil in se tako leta 2013 podal v profesionalno kolesarstvo. Leta 2015 je že postal kralj dirke Po Sloveniji, letos jo je osvojil že drugič.

Leta 2016 se je preselil v tujino v nizozemski klub LottoNL Jumbo in že istega leta dobil etapno zmago na Dirki po Italiji. Lani je dobil prvo zmago na Dirki po Franciji, letos drugo in po vrhu osvojil neverjetno četrto mesto v skupni razvrstitvi. Zmagal je Britanec Geraint Thomas, drugi je bil Nizozemec Tom Dumoulin, tretji je bil sicer prvi favorit dirke Chris Froome.
Zmagovalec Geraint Thomas

Valižan Geraint Thomas je vrhunec svoje kariere dosegel pri 33 letih. Vedno je veljal za odličnega kolesarja, tako v dvoranah kot na cesti, a je bil bolj znan kot pomočnik najboljših. Na zadnjih velikih dirkah je večinoma do zmag pomagal Chrisu Froomu. Kolesar iz Cardiffa je že lani dobil tri etape na Touru, letošnja zmaga na Dirki po Franciji pa ga je ganila do solz: “Sem v čustvenem vrtincu. Kar nekaj časa bom potreboval, da bom dojel, kaj mi je dejansko uspelo, saj sem že nekaj časa v nekem mehurčku in se ne zavedam vsega.”