Hotel Ribno je na pobudo Ekologov brez meja, ki so zdaj njihovi partnerji, postal prvi slovenski zero waste hotel, se pravi hotel brez odpadkov.

Zgledovali so se po delovanju tovrstnih hotelov v Italiji, ki so prvi začeli vpeljevati zero waste hotele. Direktor Hotela Ribno Matija Blažič je njihovo delovanje primerjal z življenjem naših prednikov.

Hotel Ribno se je odločil za korenite spremembe na področju preprečevanja nastajanja odpadkov, zdaj pa je prvi slovenski hotel, ki je pridobil naziv zero waste. Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov jim je v hotelu Ribno uspelo doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Sistem zero waste hotela je s pomočjo Ekologov brez meja v Slovenijo preneslo podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je ukrepe uvedlo že v več kot 20 italijanskih hotelih. Tega so se lotili pred desetimi leti zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah. Po besedah Mitje Blažiča, direktorja Hotela Ribno, je zeleni turizem tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. “Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo izvajalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.”

V hotelu danes ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije, čeprav je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem različne navade.
V občini Bled kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti, zato k temu, da stopijo na zero waste pot, spodbujajo tudi druge turistične udeležence. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj pa si želi, da bi ta koncept prenesli tudi v druge blejske hotele. “To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.” V Italiji se temu načinu razmišljanja pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu. Prve korake zero waste slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Med ukrepi so tudi ukrepi v restavraciji in kuhinji. Izdelke (med, marmelada, maslo, sladkor …), ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Tudi jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. “Tako nismo zmanjšali le odpadkov pri embalaži, ampak manj ostaja tudi hrane, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so vso vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,” so pojasnili v hotelu. Gostom ponujajo manjše krožnike in jih ob tem prijazno usmerjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jim jo tako čim manj ostane za v odpad. Velike papirnate serviete so zamenjali s servietami iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vode ne ponujajo v plastični embalaži, temveč v steklenicah.

Foto: Goran Antley

Liza - 24/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 24/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.