V ljubljanskem parku Tivoli se s trinajstim majem ob 10. uri začenja nova oblika skupinskega teka, Pulz petka.

Avtorji Movember teka, ki Ljubljano že nekaj let zapored uspešno ovijajo v brke, zopet pripravljajo nekaj novega.

»Gre za brezplačen tekaški dogodek, ki se ponovi vsak mesec. Primeren je vse - za začetnike, starejše, najmlajše in tudi za vse, ki želijo teči s svojimi pasjimi prijatelji,« je projekt predstavil pobudnik Blaž Kavčič.

Večina organiziranih tekov ima možnosti 21 ali 10 km, kar je za mnoge prevelik zalogaj. Dolžina petih kilometrov pomeni, da se je lahko lotijo vsi, tako mlajši, kot tudi starejši in čisti začetniki. Pulz petka je tako odprta za vse, ne glede na zmogljivost ali finančno sposobnost.

Brez tekmovanja in rivalstva

Osnovna ideja Pulz petke je, da ne gre za tekmovanje: ni zmagovalcev ali poražencev: »Ne tekmujemo z ostalimi tekači, le sami s seboj. Prednost ima dobra volja in pozitivna energija. Ni pomembno ali si hiter ali počasen. Tudi hodiš lahko. Važno je le, da pokažeš svojo najboljšo formo,« doda Kavčič.

Proga poteka po prodnatih poteh parka Tivoli, Rožnika in okolice živalskega vrta. Zelena oaza sredi Ljubljane s svojimi neskončnimi potmi in gozdnatimi površinami ponuja nešteto tekaških možnosti.

Družine lahko tečejo skupaj

Težava specializiranih tekov za otroke je, da so namenjeni le mlajšim. Starši lahko na takih dogodkih zraven le opazujejo, na Pulz petki pa lahko celotna družina teče skupaj.

Tudi za najmlajše je poskrbljeno – čaka jih brezplačna animacija skupine G-rega: »Otroška telovadba in varstvo v času teka sta namenjena otrokom med 2. in 3. letom starosti, torej tistim malčkom, ki že samostojno hodijo in skačejo naokrog, hkrati pa so še premajhni, da bi se udeležili teka,« pove Gregor Pust, prof. športne vzgoje.

Skupine dober razlog za motivacijo

Tek v skupinah se od samostojnega teka razlikuje po motivaciji skupine, kjer je celota večja od posameznih delov. Tek je dostikrat lahko samoten dogodek, tukaj pa gre za druženje, snovanje novih prijateljstev in tudi dvigovanje motivacije. Vpogled v strukturiran trening bo nadobudnim tekačem lahko pomagal pri tekaški rutini ter jih spodbudil k temu, da združijo prijetno s koristnim in postanejo del novih tekaških dogodivščin sredi Ljubljane.

Več podrobnosti najdete na: www.pulzpetka.si