Slovenija je tudi uradno bogatejša za še eno, vendar povsem edinstveno kulturno in turistično pridobitev, ki bogati umetniško, kulinarično in doživljajsko izkušnjo osrednje Slovenije.

Vila Ruska dača, ki je vrsto let žalostno propadala pred očmi krajanov Zg. Gameljn pri Ljubljani, je navzven popolnoma prenovljena, v notranjosti pa po zaključku še zadnjih del že pripravljena in opremljena na prve oglede, ki bodo možni od druge polovice junija.

Primestna vila Ruska dača je bila z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Od konca leta 2016, ko jo je na dražbi odkupilo podjetje, ki je bilo v stečaju, je v lasti podjetja Ruska dača, d. o. o. Zanjo se je potegovalo pet dražiteljev. Izklicna cena je bila 68.500 evrov, prodana je bila za 105.000 evrov.

Kdo je Franc Petrič?

Osnovno podobo vile Ruska dača, ki ji je sledila sedanja obnova, je dal ljubljanski veletrgovec, pivovarski posrednik in posestnik Franc Petrič. Vilo je leta 1907 odkupil od družine Černe in jo dodobra prenovil v duhu ruskih primestnih hiš za oddih, ki jih poznamo kot dače. Bil je svetovljan, popotnik, razgledan trgovec s pivom, ki pa so ga 1915 obtožili vohunjenja in ga ustrelili. Časovni 'stroj' vile Ruska dača so današnji lastniki osredotočili prav na leto 1908 oz. na čas pred prvo svetovno vojno, ko je bila hiša po Petričevi preureditvi polna doživetij, ki jih bodo s kar največjo mero pristnosti ponudili tudi obiskovalcem. V vlogo Franca Petriča se je prepričljivo vživel gledališki igralec Jernej Kuntner in ga priložnostno že nekajkrat tudi zelo uspešno upodobil.

Kulturna in kulinarična doživetja ter prenočitve

Vila Ruska dača bo od septembra dalje obiskovalcem ponudila različne možnosti prav posebnih doživetij na osnovi predhodnega dogovora. Vila lahko v več prostorih hkrati sprejme okoli 20 oseb. Največja soba lahko gosti med 8 do 10 oseb, zato je primerna za manjše, zaključene družbe, za slavnostne obede, podpise pomembnih pogodb ali druge izjemne priložnosti, ki jih bodo ustvarjalci programa oblikovali po želji naročnika. Vilo bo mogoče najeti kot celoto tudi za potrebe prenočevanja, v treh spalnicah bo lahko prespalo 6 oseb. Poleg možnosti najema bo Ruska dača organizirala tudi svoje dogodke. Lep primer je 'Cesarska večerja', za katero je s pomočjo prof. Janeza Bogataja že obnovljen jedilnik svečanega banketa, ki so ga priredili 2. decembra 1908 v Ljubljani v čast 60-letnici vladanja cesarja Franca Jožefa. Takšna svečana večerja bo potekala kot gledališko-kulinarično doživetje, saj bo njen gostitelj sam nekdanji lastnik Franc Petrič.

Ruska dača potovanja

Ruska dača je že po zgodovinskem izročilu Franca Petriča tudi hiša potovanj, na katerih je sam spoznaval svet in opravljal posle. Pomemben del njene vsebine zato ostaja tudi turistična ponudba potovanj v tujino. Gre za oblikovanje manjših skupin in po skrbno načrtovanem programu, v katerem je dobro premišljen vsak najmanjši detajl. www.ruska-daca/potovanja.si

Kraljevska limuzina

Del ponudbe Ruske dače je tudi možnost najema limuzine, ki je edina tovrstna v Sloveniji, na svetu pa je bilo narejenih le 374. Gre za vozilo Rolls Royce Phanthom VI, ki ga je leta 1971 za svoje službene in protokolarne potrebe naročila princesa Aleksandra, sestrična britanske kraljice Elizabete II. Vozilo je bilo za potrebe Ruske dače obnovljeno v enem najboljših servisov za angleške starodobnike v Salzburgu. Ob najemu vozila Ruske dače bosta uporabniku na voljo tako voznik kot sovoznik. Ogledi Ruske dače se bodo začeli v drugi polovici junija, predstavitev celotnega kompleksa Ruske dače, torej tudi z urejeno okolico, pa je predvidena v jeseni 2019.

Liza - 25/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.