22. marec 1899 – 7. april 1991

Ruth se je rodila v Indianapolisu, glavnem mestu Indiane v ZDA. Njen oče je bil možganski kirurg, mama pa je bila pianistka. Že v zgodnji mladosti je začela trenirati balet, starši pa so bili dovolj premožni, da so ji omogočili najboljše možne učitelje. Pri 15 letih je dom njenih staršev obiskala največja med največjimi balerinami – Ana Pavlova. Ruth je zaplesala pred njo in jo navdušila. Pavlova jo je povabila v svoj baletni ansambel, debi pa je imela na Broadwayu

Naslednjih 40 let je Ruth plesala za različne ansamble, med drugim tudi za newyorško opero in za avantgardni ruski balet Sergeja Diaghileva. Že pred plesno upokojitvijo se je začela ukvarjati s koreografijo. Z leti je postala tudi priznana in cenjena koreografinja, najbolj znana je njena koreografija za balet Hrestač, ki jo je prvič uprizoril čikaški baletni ansambel leta 1965. Predstavo, ki je bila velika uspešnica, so vsakoletno igrali polnih 32 let. Poleg Čajkovskega je delala koreografije tudi za druge glasbene mojstrovine znanih skladateljev, kot so Beethoven, Verdi, Borodin, Gershwin, Strauss, Bizet ...

Ob upokojitvi je ustanovila fundacijo Ruth Page, ki pomaga mladim plesalcem. Danes se fundacija imenuje Ruth Page Civic Ballet. Ruth je ostala aktivna in posvečena baletu do svoje smrti. Umrla je v 92. letu starosti v Čikagu, kjer je pokopana na pokopališču Graceland Cemetery.

Zanimivosti

  • Njen brat Irvine H. Page je bil znan fizik.
  • Imela je dva moža. Prvič je bila poročena med letoma 1925 in 1969 z odvetnikom Thomasom Hartom. Drugič se je poročila, stara že lepih 84 let (leta 1983) s francoskim umetnikom Andrejem Delfaujem.
  • Ruth so v mladosti poučevali veliki mojstri baleta, kot so Adolph Blom, Enrico Cecchetti, Harald Kreutzbergand in Mary Wigman.

Foto: Profimedia.si

Liza - 13/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 13/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.