Tako bi lahko povzeli bistvo knjige #ŠEFINJA, ki jo je napisala kar šefinja sama - Sophia Amoruso.

Danes je Sophia uspešna podjetnica, predavateljica in tudi avtorica knjižnih uspešnic. Pri založbi Učila je pred kratkim izšla njena knjiga #ŠEFINJA, ki je pravzaprav opis njene poslovne (in delno tudi življenjske) poti.

Od neobetavnih življenjskih začetkov ...

Ta se začne nakazovati že v otroštvu, ki pa ni bilo nič kaj obetavno, kot to lepo opiše sama: "Srednjo šolo sem obesila na klin, živela sem kot nomadka, bila sem tatica, zanič študentka in lena zaposlena. V otroštvu sem bila nenehno v težavah. Vedno sem veljala za slab zgled."

Poleg tega so učitelji v četrtem razredu posumili, da z njo ni vse v redu. Diagnosticirali so ji motnjo pozornosti, touretov sindrom in v srednješolskih letih še depresijo. Za slednjo ni hotela jemati zdravil in je nekako sčasoma izzvenela, a še vedno trpi za motnjo pozornosti.

Je edinka ločenih staršev, ki je v nastniških letih štopala v Ameriki - sama prizna, da je v tem času marsikdaj ravnala nepremišljeno, saj so se ji med štopanjem pripetile situacije, ki niso bile ravno najlepše - po trgovinah je kradla malenkosti, po smeteh pa brskala za hrano. Pri 22 letih je opustila šolanje, bila je brez denarja in brez življenjskih ciljev.

Opravljala je občasna dela, zaslužila pa je zgolj toliko, da je preživela iz dneva v dan. Pa še to je ni preveč motilo. Potem pa je zbolela: "Dobila sem kilo, zato sem potrebovala službo, ki bi mi omogočala zdravstveno zavarovanje. Zaposlila sem se na recepciji umetnostne akademije, kjer sem preverjala študentske izkaznice. Časa sem imela na pretek, zato sem se zafrkavala in na ebayu prodajala oblačila pod imenom Nasty Gal Vintage."

Nasty Gal Vintage je udaril kot strela z jasnega: "Kot bi trenil sem postala ena najuspešnejših prodajalk v svoji kategoriji. Svojega uspeha niti ne pripisujem toliko oblačilom, ki sem jih prodajala, temveč je bilo pomembnejše to, kako sem jih prodajala. Fotografije in stajling niti nista bila tako profesionalna, saj sem običajno sama pozirala pred hišo, vendar je bilo to še vedno svetlobna leta pred tekmicami," zapiše Sophie.

... do velikega poslovnega uspeha

In na tej točki začne nastajati njena zgodba o uspehu. Za obleke, ki jih je izbrskala v trgovinah z rabljenimi oblačili, na garažnih razprodajah, s pomočjo lokalnih oglasov in podobnih virov, se je začelo zanimati čedalje več strank. Seveda ni šlo za vsakdanje obleke nizkocenovnih blagovnih znamk, katerih klone najdemo po celem svetu - ne, izbirala je oblačila, ki so bila malce posebna, drzna, tudi staromodna in vsekakor namenjena dekletom z nevsakdanjim slogom.

 

ding ding, round 2️⃣ #girlbossrally

A post shared by Sophia Amoruso (@sophiaamoruso) on

Verjetno je tudi to pritegnilo tolikšno množico kupcev, da je sčasoma zapustila ebay in ustanovila svojo spletno trgovino in hkrati svoj brand z enakim imenom, kot se je glasilo njeno ime na ebayu - Nasty Gal Vintage. Od spletne trgovine naprej se je njen posel začel razvijati s tako rekoč svetlobno hitrostjo. Iz "one woman band" podjetja je sčasoma nastala ena najhitreje rastočih trgovin na svetu!

In kako se je dekle, ki ni imelo najmanjšega pojma o poslu oziroma biznisu soočalo z zahtevami sodobnega poslovanja? "Ko smo kovali načrte in strategije, sem bila kot spužva, ki je vsrkavala novo znanje. Ko je posel rasel, sem z njim rasla tudi jaz. Nekoč me je bilo strah negotovosti, zdaj pa me je to gnalo k uspehu. Še vedno sem imela motnjo pozornosti, vendar sem vodila svoje podjetje, to pa je pomenilo, da sem se sleherni dan, če že ne sleherno uro, soočala z novimi izzivi in spopadala z novimi težavami." Tako. Kot prava šefinja.

"Nič posebnega niste"

Za opis svoje življenjske in poslovne poti se je odločila, da bi druge opomnila, da ravna in premočrtna pot ni edina pot do uspeha, kar dokazuje z lastnim primerom. To pa vključuje delo in še več dela.

Mladim, ki šele vstopajo na trg dela in si hočejo utreti svojo karierno pot ter morda nekega dne postati šefinja (ali šef), nameni sledeče besede: "Nič posebnega niste. Najbrž so vam starši vsak dan zadnjih dvajset let govorili, da ste nekaj posebnega (nič hudega, tudi meni so to govorili), toda vseeno morate hoditi v službo in trdo delati kot vsi drugi. Če ste #ŠEFINJA, se boste še bolj gnali in še bolj delali kot vsi drugi."

Lahko bi rekli, da je knjiga #ŠEFINJA nekakšen okvirni učbenik za vse, ki se hočejo naučiti, kako izrabiti svoje prednosti, se učiti iz napak in se zavedati, kdaj je v redu prekršiti tradicionalna pravila, kot so ob opisu knjige zapisali pri reviji Vanity Fair. Namenjena je vsem puncam, ki iščejo samosvojo pot do uspeha, čeprav je ta težavna in posejana s črnogledimi ljudmi. Ali z njenimi besedami: "Moja pot je posejana s kljubovanjem, saj sem kljubovala vsakemu nasvetu, ki sem ga dobila. Dajem vam proste roke in vam prepuščam odločitev, katerih nasvetov iz te knjige se boste držali. Zaradi mene se vam ni treba zmeniti zanje. Vseeno pa se zavedajte tega, da vi krojite ta svet, zato ga lahko odkrivate in ustvarjate, kot si želite."

Knjigo lahko naročite na spletni strani knjigarne Felix