Sergej Aleksandrovič Jesenin je začel poezijo pisati pri devetih letih, leta 1916 pa je izdal svojo prvo pesniško zbirko.

Otroštvo in mladost

Jesenin se je rodil v kmečki družini v majhni vasi Konstantinovo ob reki Oki blizu mesta Rjazan, ki leži 250 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Otroštvo je preživel večinoma s starima staršema, kjer se je že v rani mladosti naučil jahati ter loviti živali.

Poezijo je začel pisati pri devetih letih. Doma si je pridobil skromno izobrazbo v cerkveni (pravoslavni) šoli, pri sedemnajstih pa se je že preselil v Moskvo. Delal je kot iskalec napak v tiskarskem podjetju, ob delu pa se je vpisal na moskovsko univerzo, ki jo je obiskoval leto in pol. Njegova zgodnja poezija je bila navdahnjena z rusko folkloro.

Leta 1913 se je prvič poročil, in to s sodelavko v podjetju Anno Izryadnovo (zakon je zdržal tri leta), s katero sta imela sina Jurija. Leta 1915 se je preselil v Petrograd (Sankt Peterburg ali Leningrad za časa komunizma), kjer je postal znan v literarnih krogih in se je veliko družil s pesniki. Njegovi pesniški prijatelji so bili Aleksander Blok, Sergej Gorodetski, Nikolaj Kljuev in Andrej Beli.

Pesnik

Leta 1916 je izdal svojo prvo pesniško zbirko, imenovano Radunica, ter z njo postal znan in priljubljen po vsej Rusiji.

Za časa 1. svetovne vojne (leta 1916) je bil vpoklican v rusko carsko vojsko, vendar je bil zaradi boljševistične revolucije kmalu odpuščen. Jesenin je navdušeno podpiral revolucijo, saj je verjel, da bo prinesla boljše življenje predvsem malim ljudem, vendar je bil zelo kmalu nezadovoljen s prevratom v državi.

Leta 1917 se je poročil drugič, in sicer z igralko Zinaido Raikh (zakon je zdržal štiri leta), s katero je imel dva otroka: Tatjano in Konstantina.

Leta 1918 je Jesenin ustanovil svojo založniško hišo, skupaj z Anatolijem Marienhofom pa je predstavil novo literarno smer imaginizem. Leta 1918 je spoznal fatalno pionirko modernega plesa Američanko Isidoro Duncan, ki je bila 18 let starejša od njega. Jezik ni bil ovira (Jesenin je govoril samo rusko, Isidora je govorila francosko in angleško), da se ne bi leta 1922 poročila. Z ženo je odpotoval na njeno plesno turnejo po Evropi in ZDA. Njuno zvezo so zaznamovali njegovi pijanski ter ljubosumni izpadi v javnosti. Po enem letu sta se razšla, Jesenin pa se je vrnil v Leningrad, kjer se je posvetil predvsem boemskemu življenju (alkoholu in ženskam). Leta 1924 je dobil sina Aleksandra s pesnico Nadezhda Volpin.

Smrt

Leta 1925 se je poročil četrtič, s Sophio Andrejevno Tolstojevo, ki je bila vnukinja slavnega ruskega pisatelja Leva Tolstoja. Njegovo duševno stanje pa se je predvsem zaradi alkohola in depresije slabšalo. Samomor z obešanjem je storil pri 30 letih v znamenitem petrograjskem hotelu Anglentere v sobi številka 5, kamor je prihajal z Isidoro Duncan. Pokopan je v Moskvi na pokopališču Vagankovo.

Poezija

V njegovi ustvarjalnosti se odraža svoboda besede in misli ter predvsem široka, brezskrbna in svobodna ruska duša. Pesnitve so posvečene vasi, naravi ter imajo mnogo metafor iz kmečkega življenja ter religije.

Jeseninova poezija je sveža, jasna in neposredna, odlikuje jo izjemen občutek za melodijo. Njegova najpomembnejša književna dela so pesmi in pesnitve, med katerimi najbolj izstopajo

 • Radunica (1916),
 • Huliganova izpoved (1922) in
 • Perzijski motivi (1925).

Njegova lirika je nastala kot nadaljevanje romantičnih in novoromantičnih pesniških teženj. Nova je bila motivika, ki jo je prinesel v lirsko pesništvo: navezanost na patriarhalno vas in nerazumevanje mestnega življenja, civilizacije in napredka. Spor med obema je v svoji liriki prikazoval kot tragiko lastnega življenja.

Zanimivosti

 • Njegova zadnja pesem, ki jo je napisal z lastno krvjo dan pred smrtjo, se imenuje: Nasvidenje, moj prijatelj, nasvidenje
 • V Rusiji in v nekaterih državah nekdanje Sovjetske zveze mu je posvečenih več kot 15 spomenikov.
 • Slovenski pesnik Tone Pavček, ki je Jesenina prevedel v slovenščino: "Jesenin je pesnik za vse ljudi in za vse čase."
 • Njegov vzdevek: Vaški pesnik in mestni pijanec
 • Leta 1923 je bil Jesenin romantično povezan z igralko Augusto Miklashevskajo, ki ji je posvetil nekaj pesnitev.
 • Njegov sin Aleksander Jesenin-Volpin, poet in matematik, znan tudi kot borec za človekove pravice ter politični disident, je star 91 let ter živi v Bostonu v ZDA.
 • Njegov prijatelj in poet Vladimir Majakovski je zapisal, da je bil Jesenin po vrnitvi iz ZDA zaradi prekomernega popivanja in razgrajanja bolj prisoten v policijskih zapisnikih in novinarski črni kroniki kot pa pri poeziji.
 • V mestu Rjazan, v bližini katerega se je Jesenin rodil, so po njem poimenovali univerzo.
 • Galina Benislavskaja, njegovo bivše dekle, se je ubila na njegovem grobu leta 1926, prav tako se je za samomor po njegovi smrti odločilo kar nekaj 'zvestih' občudovalk njegove poezije. Ženske in dekleta so ga oboževale zaradi njegove tako 'zunanje' (privlačnega videza) kot 'notranje' lepote, saj je napisal nekaj najlepših ljubezenskih verzov.
Lisa - 52/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 52/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.