Tanja Kurnik je opisala življenje s psičko Jessy, ki je v njeno življenje vnesla razigranost in veliko gibanja.

Kaj vam osebno pomeni bližina psa?

Sem velik ljubitelj živali. Če bi lahko sama izbirala in če bi mi tako finančne kot prostorske in časovne zmožnosti dopuščale, ne bi imela samo enega psa. Všeč mi je pripadnost, ki jo izkazuje, veselje vsakič, ko me vidi. Ko pridem domov, me vedno pričaka dobre volje in je vesela, s tem pa tudi mene osreči, sploh kadar imam slab dan. Življenja brez psa si ne predstavljam več.

Kaj pa tisti malo manj lepi trenutki, ko pes ne uboga – kako se soočate s tem?

Seveda so živali kot majhni otroci. Ne ubogajo vedno, so čisto svojeglavi. Na srečo je moja Jessy sicer navihana, a kakšnih hujših neumnosti za zdaj še ni naredila. Tu in tam skoplje kakšno luknjo, včasih odnese kakšno copato, nogavico. Sicer pa je le razigrana. Kadar kaj ušpiči, jo s fantom okregava. Njega tudi malo bolj uboga. Verjetno je že ugotovila, da sem bolj popustljiva.Ste psičko šolali v šoli ali ste jo lepega vedenja učili doma?

Psičko šolam doma, s pozitivno motivacijo – priboljški. Se pa pri šolanju kaže njen trmasti značaj.

Bi nam zaupali, kakšno je življenje s psom pasme sibirski haski – je nega zahtevna oziroma koliko vaše pozornosti potrebuje?

Haskiji so bolj aktivne narave, zato potrebujejo veliko gibanja. Nega ni posebej zahtevna, le česati jo je treba redno, sploh v sezoni, ko jim odpada dlaka. Ta je zelo hvaležna, saj se po dežju ali ko je blato očisti kar sama. Vonja nima.Kako pa značaj te pasme prispeva k lepšemu življenju?

Živeti s haskijem je vedno zelo zanimivo in pestro. Vedno se kaj dogaja in pokaže se kaj novega. Zmeraj je pripravljena za igro. Je pa super tudi, ker potrebuje veliko sprehodov in te tako prisili v gibanje tudi takrat, kadar si sama tega ne želim ali se mi ne ljubi.

Kakšnim ljudem so po vašem mnenju prednosti te pasme pisane na kožo?

Priporočam jo ljudem, ki so odločni in bolj trmasti kot pes sam. Ljudem, ki so radi v naravi na daljših sprehodih ali teku … Sibirski haskiji so družinski psi in prijazni do vseh.

Pasje prijateljstvo

Jessy ni edini pes v naši hiši. Starša imata osemletno psičko pasme shih tzu Bloomi. Jessy in Bloomi se dobro razumeta, radi se igrata. Je pa Jessy veliko bolj razigrana in včasih preveč živahna. Še bolj vesela je, kadar se lahko igra s sosedovo psičko Dono. Dona je devetmesečna psička pasme tornjak. Jessy in Dona se radi igrata, lovita, skačeta in sta zares pravi prijateljici.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 12/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.