Čudovite zimske slike.

Štirje letni časi: Zima (1755), Francois Boucher (olje na platnu; 56,8 x 73 cm)

Francoz Francois Boucher je tipični predstavnik stila rokoko ter je znan po svojih idiličnih in erotičnih temah, dekorativnih alegorijah in pastoralnih scenah. Velja za najbolj slavnega dekorativnega umetnika 18. stoletja. Njegovo sliko Zima lahko vidite v muzeju The Frick Collection, ki je na Manhattnu v New Yorku.

Drsalci v Boulognskem gozdu (1868), Pierre-Auguste Renoir (olje na platnu; 72,1 x 89,9 cm)

Renoirjeva slika prikazuje Parižane, tako mlade kot stare, ki se zabavajo na poledenelem jezeru v največjem javnem mestnem parku v Parizu, imenovan Bois de Boulogne (Bolonjski gozd). Slike se v živo žal ne da videti, saj je v zasebnih rokah in ni javno na ogled.

Nov sneg na aveniji (1906), Edvard Munch (olje na platnu; 80 x 100 cm)

Slika je delo najboljšega norveškega slikarja vseh časov Edvarda Muncha, njegovo najbolj znano delo pa je seveda Krik. Izjemen prikaz zime kot še marsikatero drugo Munchovo delo lahko vidite v Munchovem muzeju v Oslu.

Bretonska vas pod snegom (1894), Paul Gauguin (olje na platnu; 62 x 87 cm)

Postimpresionistično sliko Bretonska vas pod snegom je Gauguin ustvaril v svojem pariškem obdobju. Na stara leta je umetnik očitno imel dovolj snega, saj se je preselil na polinezijski otok Hiva Oa (Markeški otoki), kjer je tudi pokopan. Njegovo zimsko pokrajinsko tihožitje si lahko ogledate v muzeju d'Orsay v Parizu.

Čajna hiša v Koishikawi. Jutro po sneženju (1830), Kacušika Hokusaj (lesorez)

Japonski umetnik Hokusaj je najbolj znan po svojih lesorezih Šestintrideset pogledov na goro Fudži. Jutro po sneženju spada med te slike, saj se v ozadju lesoreza šopiri mogočna sveta japonska gora Fudži.

Lovci v snegu (1565), Pieter Brueghel starejši (olje na hrastovem lesu; 117 x 162 cm)

Ena najbolj slavnih zimskih pokrajinskih slik je nastala v 16. stoletju izpod čopiča flandrijskega slikarja Pietra Brueghela starejšega. V ospredju slike so trije lovci, ki se vračajo z lova, v dolini pa ljudje drsajo, nekateri pa s palicami igrajo igro, podobno današnjemu hokeju. V živo si mojstrovino lahko ogledate v muzeju Kunsthistorisches na Dunaju.

Pokrajina v snegu (1888), Vincent Van Gogh (olje na platnu; 38 x 46 cm)

Slika nizozemskega mojstra Van Gogha je bila narisana pozimi pri mestu Arles v južni Franciji, kjer sneg pada zelo redko. Sliko lahko v živo vidite v muzeju Solomon R. Guggenheima na Manhattnu v New Yorku. Sliko sta si za Belo hišo želela izposoditi tudi Donald Trump in Melanija. Umetniška direktorica muzeja Nancy Spector je predsedniški par zavrnila in namesto slike ponudila 18-karatno zlato straniščno školjko sodobnega italijanskega umetnika Maurizia Cattelana.

Zimska pokrajina s cerkvijo (1811), Caspar David Friedrich (olje na platnu; 33 x 45 cm)

Friedrich velja za najpomembnejšega slikarja nemškega romantizma in tudi za najboljšega nemškega slikarja svoje generacije. Sliko lahko v živo opazujete v muzeju MKK (Museum für Kunst und Kulturgeschichte), ki je v mestu Dortmundu v Nemčiji.

Sraka (1869), Claude Monet (olje na platnu; 89 × 130 cm)

Sraka je ena najboljših izmed približno 140 zimskih pokrajinskih slik genialnega francoskega impresionističnega slikarja Moneta. Srako med počivanjem na zasneženem normandijskem podeželju si lahko v živo ogledate v pariškem muzeju d'Orsay.

Fotografije: Profimedia