2. maj 1906 – 17. oktober 2002

Aileen se je rodila v mestu Newport (ZDA), ki leži približno 100 km južno od Bostona. Plavati se je naučila pri šestih letih v Manili (Filipini), saj je bil oče zaposlen pri ameriški mornarici. Pri Aileeninih 11 letih se je družina naselila v newyorški Brooklyn, kjer se je pridružila novoustanovljenemu ženskemu plavalnemu klubu. Pri 13 letih je poleg plavanja začela trenirati še skoke v vodo. Leta 1920 se je kot 14-letnica udeležila olimpijskih iger v belgijskem Antwerpnu ter postala prva ženska olimpijska zmagovalka v skokih v vodo (trimetrska deska).

Štiri leta pozneje je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila srebrno medaljo v skokih v vodo s trimetrske deske ter bron v plavanju na 100 metrov hrbtno. Bila je tudi večkratna ameriška prvakinja tako v skokih v vodo kot tudi pri plavanju. Leta 1925 je prenehala tekmovati ter se posvetila treniranju ter promoviranju plavanja, napisala je kar nekaj knjig, bila pa je tudi športna novinarka. Imela je tudi nekaj manjših vlog v filmih.

Poročila se je dvakrat. Prvi mož, s katerim je imela hčerko, je umrl na bojišču 2. svetovne vojne. Z drugim možem se je leta 1957 preselila na Havaje, ker je ostala do svoje smrti. Še vedno je bila aktivna in je veliko plavala ter pri 85 letih podrla šest svetovnih rekordov (med 85 in 90 let). Umrla je v 96. letu starosti na Havajih, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

• Nekaj časa je trenirala tudi balet, kar ji je zelo pomagalo pri skokih v vodo.
• Olimpijsko zlato medaljo na trimetrski deski je osvojila, ko je bila stara 14 let in 120 dni. V tistem času je v višino merila 142 cm, tehtala pa je peresnih 29 kilogramov.
• Njen rekord – dve medalji v dveh različnih disciplinah na istih olimpijskih igrah – je izenačila smučarka in deskarka Čehinja Ester Ledecka, in to šele leta 2018.

Fotografija: Profimedia