31. maj 1921–22. april 2006

Alida se je rodila v tedaj italijanskem Pulju (danes Hrvaška) kot baronesa Alida Maria Laura von Altenburger (mešane avstrijsko-nemške-italijanske krvi). Pri 15 letih se je v Rimu vpisala v šolo za filmske umetnike in režiserje (Centro Sperimentale di Cinematografia). Leta 1939 je opozorila nase v filmu Tisoč lir na mesec. Med 2. svetovno vojno je igrala v številnih italijanskih filmih ter postala filmska zvezda. Po vojni je zaigrala v nekaj angleško govorečih filmih, saj je njen menedžer verjel, da je našel novo Ingrid Bergman. Zaigrala je tudi v Hitchcockovem filmu The Paradine case (1947) ter ob boku Orsona Wellsa v enem najboljših noir filmov Tretji človek (1949).

Zaradi propada njene produkcijske hiše se je vrnila v Italijo sredi 50 let prejšnjega stoletja ter zaigrala v številni italijanskih in francoskih filmih. Pojavila se je v remek delu Francoza Georga Franjua Les Yeux sans visage (Oči brez obraza, 1959). Prav tako je zaigrala v dveh filmih Bernarda Bertollucija (La strategia del ragno leta 1972., Novecento, 1976.) ter v filmu Darija Argenta (Suspiria leta 1977). Znana je bila tudi po svojih odrskih nastopih. Poročila se je z Oscarjem de Mejom, s katerim je imela sinova Carla in Larryja. Umrla je stara 84 let v Rimu, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

• Alidin dedek po mamini strani Felix Oberecker ali Srečko Obrekar je bil rojen v Ljubljani.
• Alido je dolgo preganjal škandal ob nasilni smrti manekenke, v katerega je bil vpleten njen tedanji fant. Policijska preiskava je senzacionalno odkrila svet drog in seksualnih orgij v visoki rimski družbi. Slavnega režiserja Federica Fellinija je škandal navdahnil ter dobil idejo za nepozabni film La dolce vita (Življenje je lepo, 1960).

Fotografija: Profimedia