29. september 1931 – 11. januar 2015

Anita se je rodila v mestu Malmö na Švedskem v družini z osmimi otroki. V svojih najstniških letih je začela delati kot manekenka, z 19 leti pa je na lepotnem tekmovanju postala mis Švedske. Na tekmovanju za mis sveta v ZDA je prišla med šest najlepših in za nagrado podpisala pogodbo s filmskim studiom Universal. Začela se je učiti igrati, plesati ter piliti angleščino. V Hollywoodu je igrala v nekaj uspešnicah z igralci, kot so bili Jerry Lewis, Dean Martin, John Wayne, Lauren Bacall ...

V 60. letih prejšnjega stoletja je zaigrala v kultnem filmu italijanskega režiserja Fellinija Sladko življenje (La dolce vita). Ostala je v Italiji in do preloma tisočletja zaigrala še v približno 20 filmih. Poročila se je dvakrat, prvič z britanskim igralcem Anthonyjem Steelom (1956–1959), drugič pa z igralcem Rikom Van Nutterom (1963–1975). Otrok ni imela, zato pa je imela vrsto ljubimcev. Najbolj znani so Marcello Mastroianni, Errol Flynn, Yul Brynner, Frank Sinatra, Gary Cooper in Giann Agnelli (dedič imperija FIAT). Seveda je bila zaradi vseh zvez kraljica rumenega tiska.

Zadnja leta življenja je imela precej težav z zdravjem, prav tako so jo pestile finančne težave ter je celo morala prosti za denarno pomoč. Umrla je v 83. letu starosti v negovalni kliniki v Rimu. Njene ostanke so prepeljali na Švedsko ter je pokopana v bližini Malma.

Zanimivosti

  • Leta 1956 osvojila zlati globus za vlogo v filmu Hollywood ali smrt. 
  • Zaradi skandinavske krvi, bujnega dekolteja in fatalnega pogleda jo je rumeni tisk poimenoval 'ledena gora'.
  • Rekla je: Nisem prepričana o obstoju nebes in pekla, a sem prepričana, da je pekel bolj 'groovy' (krasen, super) kot nebesa.

Fotografija: Profimedia

Liza - 40/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.