25. marec 1942–16. avgust 2018

Aretha se je rodila v mestu Memphis (Tennessee, ZDA) baptističnemu duhovniku Clarensu in njegovi ženi Barbari, ki je bila učiteljica klavirja in pevka. Starša sta se ločila, ko je imela 6 let, pri desetih pa ji je umrla mama, tako da je skrb zanjo prevzela babica po očetovi strani. Peti se je naučila v cerkvenem zboru, kjer je bil prvi glas njen oče, veliko pa jo je naučila tudi babičina prijateljica Mahalia Jackson, ki je bila znana gospel pevka. Osnovno šolo je obiskovala v Detroitu, srednjo pa je po drugem letniku zapustila.

Pri 18 letih je že slovela po svojem izjemnem glasu in podpisala pogodbo z založbo Columbia records. Svetovno slavo in vzdevek Kraljica soula je dobila v drugi polovici 60. let, najbolj znane skladbe iz tistega obdobja pa so: Respect, Chain of Fools, Think, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, I Never Loved a Man (The Way I Love You) in I Say a Little Prayer. V sedemdesetih je njena slava nekoliko zamrla, ponoven vzpon pa je doživela v osemdesetih, ko je bila že prepoznana kot ena najboljših ženskih glasbenih vokalov vseh časov.

V svoji več kot šestdesetletni karieri je ustvarila 112 singlov, ki so bili uvrščeni na Billboardovo lestvico. Prejela je 18 grammyjev ter prodala okoli 75 milijonov plošč. Poročila se je dvakrat ter imela štiri sinove. Prvega sina je rodila pri neverjetnih 12 letih. Bila je tudi znana aktivistka za človekove pravice. Umrla je v 76. letu starosti zaradi raka trebušne slinavke v Detroitu, kjer je pokopana z vsemi najvišjimi častmi, kot se za Kraljico soula tudi spodobi.

Zanimivosti

• Slovela je po svojem močnem mezzosopranu, razpon glasu naj bi obsegal kar štiri oktave, ter izjemno kakovostnih interpretacijah uspešnic.
• Leta 1987 je bila kot prva ženska sprejeta v Hram slavnih rokenrola.
• Bila je botrica prav tako izjemne pevke Whitney Houston.

Fotografija: Shutterstock