Pionirka pri ustvarjanu iz plastike, lateksa in stekloplastike.

11. januar 1936–29. maj 1970

Eva se je rodila kot mlajša od dveh sester v židovski družini v Hamburgu. Družina je leta 1938 pred nacizmom pobegnila v New York, kjer so se naselili na Manhattnu. Starša sta se ločila, ko je bila Eva stara osem let. Oče se je naslednje leto ponovno oženil, mama pa je dve leti pozneje storila samomor. Po končani srednji šoli je študirala arhitekturo in umetnost na več uglednih univerzah (Yale, Pratt Institute). Leta 1961 se je poročila s kiparjem Tomom Doylom. Preselila sta se v zahodno Nemčijo ter živela in umetniško ustvarjala v zapuščeni tovarni tekstila.

Eva ni bila preveč navdušena nad bivanjem v Nemčiji, vseeno pa je začela ustvarjati iz materialov, ki jih je našla v zapuščeni tovarni. Leta 1965 se je vrnila v New York in zapustila moža. Začela je ustvarjati z materiali, ki so značilni za njena dela: plastika, stekloplastika, lateks ter se gibati v umetniških krogih, kjer je bila njena močna in posebna karizmatičnost zelo zaželena. Leta 1968 je začela učiti na šoli za vizualno umetnost na Manhattnu. Edino razstavo svojih del je imela v Fischbach galeriji na Manhattnu novembra leta 1968. Leto dni pozneje so ji diagnosticirali tumor na možganih. Eva je umrla leta 1970 v New Yorku, stara komaj 34 let.

Zanimivosti

• Njena dela se pogosto gledajo skozi luč Evinih bolečih življenjskih izkušenj ter trpljenja – pobeg pred nacisti, samomor mame, smrt očeta, neuspešen zakon.
• Posthumno je imela Eva vrsto razstav, ki so predstavile njena dela svetu.
• Eva je eden redkih umetnikov, ki je iz minimalizma prešla v postminimalizem.
• Z izjemo stekloplastike je ustvarjala z materiali, ki razpadajo, saj je hotela s tem ponazoriti minljivost obstajanja.

Fotografija: Profimedia