Gloria se je rodila v Los Angelesu (ZDA) v dobro stoječi družini, saj je bil oče dobro znan arhitekt, mama pa je bila gledališka igralka in učiteljica igre.

28. november 1923–5. oktober 1981

Imela je še starejšo sestro, ki je bila prav tako igralka. Igranja jo je učila mama, srednje šole pa ni dokončala, saj se je prej posvetila profesionalnemu igranju tako na odru kot na filmu. Njen prvi veliki film je bil Crossfire (1947), kjer je za vlogo Ginny Tremaine takoj prejela nominacijo za oskarja za stransko vlogo. Postala je znana po vlogah fatalk v takrat zelo popularnih noir filmih. Oskarja za upodobitev južnjaške ženske je dobila leta 1952 za stransko vlogo v melodrami The Bad and The Beautifull.

Po letu 1955 je njena filmska slava strmo padla, tako da se je posvetila teatru in televiziji, na filmu pa je nastopala samo občasno v manjših vlogah. Za svoj filmski padec je veliko pripomogla tudi sama, saj je veljala za problematično igralko. Tudi v zasebnem življenju je bilo burno, poročena je bila štirikrat ter imela štiri otroke. Med drugimi je bila poročena z režiserjem Nicholas Reyom kot tudi z njegovim sinom Anthonyjem. Z obema je imela otroke, z mlajšim pa je ostala poročena do leta 1974. Zadnja leta je preživela s 30 let mlajšim britanskim igralcem Petrom Turnerjem. Umrla je v 57. letu starosti zaradi raka na dojki v New Yorku. Pokopana je na Oakwood Memorial Park Cemetery v Los Angelesu.

Zanimivosti

• Gloria je večkrat imela psihične težave, leta 1964 so jo celo zdravili z elektrošok terapijo, kar je danes seveda prepovedano.
• Imela je več lepotnih operacij, saj je bila notorično nezadovoljna s svojim videzom. 
• Po mamini strani je bila sorodnica škotskih kraljev.
• Leta 2017 so po knjižni predlogi Petra Turnerja posneli biografski film Filmske zvezde ne umirajo v Liverpoolu, Glorio pa je upodobila Annete Benning.

Fotografija: Profimedia