Rodila se je kot Anna Therese Johanne Höch v mestecu Gotha v osrednji Nemčiji. 

1. november 1889–31. maj 1978

Leta 1912 je začela študirati umetnost v Berlinu, ki ga je za leto dni zapustila, saj se je ob izbruhu vojne pridružila Rdečemu križu. Po študiju se je zaposlila kot oblikovalka oblek in vezenin. V tistem času je začela tesno prijateljevati s poročenim dunajskim umetnikom Raoulom Hausmannom, ki jo je seznanil z dadaističnim gibanjem.

Med letoma 1926 in 1929 je živela na Nizozemskem, kjer se je zapletla v lezbično razmerje s pisateljico Til Brugman. Vrhunec svojega ustvarjanja je doživela za časa Weimarske nemške republike (med obema svetovnima vojnama). Najbolj je postala znana po svojih kolažih – vizualni umetnosti; narejeno kot sestavljanka iz različnih materialov ter oblik, ki oblikujejo povsem novo formo. 

Ob vzponu tretjega rajha se je Hannah umaknila iz javnosti ter se leta 1938 poročila z veliko mlajšim poslovnežem in pianistom Kurtom Matthiesom, s katerim sta se ločila leta 1944. Njena dela po vojni niso več dosegla prejšnje slave, a je ostala aktivna umetnica vse do svoje smrti. Umrla je leta 1978, stara 88 let. Vsako leto se ob obletnici njene smrti za obiskovalce odprejo vrata njene hiše v Berlinu.

Zanimivosti

• Hannah je verjetno najpomembnejša nemška umetnica klasične moderne, ženskega spola seveda.
• Velja za pionirko na področju, ki je danes znano kot fotomontaža.
• Dadaizem je postavil pod vprašaj celotno dotedanjo umetnost. Njeno abstraktnost oziroma estetiko je popačil s satiričnim pretiravanjem in tako ustvaril nesmiselna umetniška dela. Dadaizem se lahko razume tudi kot umetniška reakcija na tragedijo prve svetovne vojne. Pogosto se kot naslednika dadaizma definira surrealizem.

Fotografija: Profimedia

Liza - 45/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.