25. februar 1888–10. november 1967

Ida se je rodila na podeželju v ameriški zvezni državi Georgia. Kot otrok je začela peti v cerkvi, pozneje pa je začela nastopati v vaudevillskih šovih (variete gledališče). Leta 1920 je zapustila gledališče ter začela peti. Kmalu je postala zvezda ter začela nastopati po ZDA. Leta 1923 je podpisala pogodbo za založbo Paramount in v šestih letih posnela 78 skladb. V 30. letih ni veliko snemala, je pa zato ogromno nastopala, vrhunec pa je doživela, ko je nastopila na sving koncertu v slovitem Carnegie Hallu v New Yorku.

Po koncertu je snemala s številnimi džezovskimi glasbeniki, kot so Charlie Christian, Lionel Hampton, Fletcher Henderson, Hot Lips Page … Nastopala je še naprej tudi v različnih glasbenih šovih do leta 1945, ko je doživela kap. V pokoju je ostala 15 let, potem pa se je leta 1961 odločila posneti svojo zadnjo ploščo. Zasebno se je poročila trikrat, prvič s trobentačem Adlerjem Coxom, ki je na žalost umrl v Evropi na bojišču 1. svetovne vojne.

Z drugim možem je imela hčerko Helen. Tretji mož Jesse 'Tiny' Crump je bil pianist in z njim je sodelovala pri številnih skladbah. Na stara leta je živela skupaj s hčerko v mestu Knoxville v Tennesseeju. Umrla je v 71. letu starosti zaradi raka. Pokopana je na Longview Cemetery v Knoxvillu.

Zanimivosti

• Ido lahko poslušate tudi na kanalu YouTube.
• Kot glasbenica je veliko sodelovala tudi z Lovie Austin, eno prvih žensk, ki so vodile glasbene skupine.
• Njen glas ni bil značilno bluzovski, bolj je pela v varietejskem stilu. Imela je izjemne nastope, saj je s svojim glamurjem, sofisticiranostjo in samozavestjo vedno znova očarala gledalce.

Fotografija: Profimedia

Liza - 09/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 09/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.