7. junij 1909–11. september 1994

Tandy se je rodila v Londonu kot najmlajša izmed treh otrok. Njen oče je bil trgovski potnik, mati pa je bila ravnateljica šole za otroke s posebnimi potrebami. Obiskovala je elitno srednjo šolo, internat Dame Alice Owen's School, ki deluje od leta 1613. Pri 18 letih je začela igrati v gledališču ter kmalu začela nastopati na londonskem West Endu, najprej se je pojavljala v stranskih vlogah v različnih filmih. Leta 1940 se je preselila v ZDA, v New York, ter poskušala uspeti tako v gledališču kot na filmskem platnu. Bolj uspešna je bila v gledališču, saj je v svoji karieri prejela kar tri tonyje za najboljšo odrsko igralko. Pri filmu je bila obsojena na stranske vloge, ki pa jih je odigrala vedno zelo prepričljivo.

Pri 75 letih se je njena igralska kariera spet začela vzdigovati, vrhunec pa je dosegla s filmom Šofer gospodične Daisy (1989), ko je izjemno uprizorila ostarelo nečimrno južnjaško bogatašinjo judovskega porekla. Za vlogo je prejela oskarja za najboljšo vlogo ter pri 80 letih postala najstarejša dobitnica kipca. Leta 1991 je bila ponovno nominirana za oskarja, in sicer za stransko vlogo v filmu Ocvrti zeleni paradižniki. Poročila se je dvakrat, prvič leta 1932 z znanim angleškim igralcem Jackom Hawkinsom, s katerim sta imela hčerko Susan.

Ločila se je leta 1940 in se dve leti pozneje v New Yorku ponovno poročila s kanadskim igralcem Humom Cronynom (hčerka in sin), s katerim sta ostala skupaj do njene smrti. Leta 1990 so ji odkrili raka na jajčnikih. Čeprav je imela veliko težav, je neprestano snemala in v štirih letih igrala v sedmih filmih. Umrla je na svojem domu, stara 85 let.

Zanimivosti

• V stranski vlogi je zaigrala tudi v slovitem filmu Ptiči (1963) režiserja Alfreda Hitchcocka.
• V svoji karieri je nastopila v več kot 100 gledaliških predstavah ter v 60 vlogah na filmu ali TV.
• Poleg oskarja in tonyjev je prejela tudi emmyja – največjo nagrado na področju televizije.

Fotografija: Profimedia

Liza - 24/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 24/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.