5. april 1949 – 28. januar 1986

Judith se je rodila v ameriškem mestu Akron v Ohiu. Oba starša sta bila judovska priseljenca iz Ukrajine. Po končani srednji šoli, kjer se je izkazala pri matematiki in igranju klavirja, se je vpisala na univerzo Carnegie Mellon. Diplomirala je iz električnega inženiringa leta 1970 ter se istega leta poročila s sošolcem Michaelom Oldakom (ločila 1975).

Zaposlila se je v korporaciji RCA, kjer je bila konstrukcijska inženirka. Pozneje je delala pri številnih Nasinih projektih. Zaposlena je bila tudi kot biomedicinska inženirka pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in sistemska inženirka pri korporaciji Xerox. Leta 1977 je doktorirala na univerzi Maryland.

Leta 1978 so jo izbrali v Nasin astronavtski program. Po šestih dolgih letih priprav in učenja je kot strokovnjakinja za odprave leta 1984 poletela na prvem poletu raketoplana Discovery. Šestintridesetletna Judith je bila tudi v posadki desete nesrečne odprave raketoplana Challenger (28. januar 1986), ki ga je 73 sekund po vzletu razneslo, pri tem pa je vseh sedem članov posadke umrlo. Judith, ki je v vesolju preživela 145 ur, je bila pokopana z najvišjimi državniškimi častmi ter prejela več posmrtnih odlikovanj za svoj prispevek pri raziskovanju vesolja.

Zanimivosti

  • Iz Akrona v Ohiu, kjer so po Judith poimenovali srednjo šolo, prihaja tudi eden najboljših košarkarjev vseh časov LeBron James.
  • Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji leta 2011 priimek Resnik uporabljalo 1036 oseb. Zaseda 161. mesto med vsemi priimki, najbolj znan pod tem priimkom pa je pevec Vili.
  • Januarja 2003 je duševno moten študent z motornim jadralnim letalom krožil nad bančniškim področjem Frankfurta. Grozil je, da se bo zaletel v Evropsko centralno banko in najavil, da hoče opozoriti javnost na usodo Resnikove, njegovo vzornico.

Foto: Profimedia

Liza - 15/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.