12. maj 1907–29. junij 2003

Katharine se je rodila v liberalni in premožni družini v mestu Hartford, v ameriški zvezni državi Connecticut. Njen oče je bil uspešen zdravnik urolog, mama pa aktivistka za ženske pravice. V otroštvu jo je zelo zaznamovala smrt brata, ki se je obesil. Na očetovo željo se je v mladosti veliko ukvarjala s športom: najraje z golfom, plavanjem in drsanjem. Študirala je na Bryn Mawr Collegeu. Leta 1928 je odšla na Broadway ter se prek gledališča prebila na filmska platna.

Že za svoj tretji film (Morning Glory, 1933) je dobila oskarja. Bila je klasična lepotica, ki je s svojo osebnostjo in delom v Hollywood vnesla žilavost in hladno eleganco, ki pred tem od filmskih div nista bili zaželeni. Njena igralska kariera je trajala 70 let, njeni najbolj znani filmi pa so: Alice Adams (1936), The Philadelphia Story (1941), Ženska leta (1943), Afriška kraljica (1952), Summertime (1956), The Rainmaker (1957), Suddenly, Last Summer (1960), Guess Who's Coming to Dinner (1968), The Lion in Winter (1969), On Golden Pond (1982).

Poročila se je samo enkrat, pri 21 letih z bogatašem Ludlowom Ogdenom Smithom. Zakon je trajal šest let, sta pa po ločitvi ostala v dobrih odnosih. Kathrine mu je bila hvaležna za denarno kot moralno podporo pri igralski karieri. Ljubezen njenega življenja je bil igralec Spencer Tracy, s katerim je imela razmerje 26 let (do njegove smrti), čeprav je bil uradno poročen. Zadnjih nekaj let življenja se je zaradi bolezni umaknila iz javnega življenja. Umrla je v 96. letu starosti, pokopana je na pokopališču v rojstnem mestu Hartford.

Zanimivosti

• Leta 1999 jo je ameriški filmski inštitut proglasil za najboljšo žensko igralko vseh časov.
• Nagrado emmy je osvojila leta 1975 za glavno vlogo v televizijskem filmu Ljubezen na pogorišču, kjer je zaigrala poleg Laurencea Oliviera.
• Je ženska z največ oskarji (ima štiri), pri številu nominacij pa jo prekaša edino Meryl Streep, ki je bila nominirana 15-krat (Katharine pa 12-krat).

Fotografija: Profimedia