24. maj 1914–27. januar 1986

Lilli Peiser se je rodila v judovski družini v Poznanu, v tedanji Prusiji (danes Poljska). Njen oče je bil priznan kirurg, mama pa je bila odrska igralka. Pri Lilijinih štirih letih se je družina preselila v Berlin. Po končanem študiju drame je leta 1933 podpisala pogodbo s frankfurtskim gledališčem, a je bila njena pogodba razdrta zaradi Hitlerjevega vzpona in novega protijudovskega zakona. Najprej je odšla v Pariz, pozneje pa se je preselila v London, kjer je začela kariero kot filmska igralka. Prvo vlogo je dobila leta 1935, nato pa so si angleški filmi kar sledili.

Leta 1943 se je poročila z igralcem Rexom Harrisonom, s katerim sta leta 1944 dobila sina, leto dni pozneje pa se je družinica preselila v Hollywood. V ZDA je začela igrati fatalne ženske v filmih noir, pozneje pa je igrala tako v komedijah, grozljivkah in tudi v dramah. Dvakrat je bila nominirana za zlati globus, njeni soigral­ci pa so med drugimi bili tudi Garry Cooper, Fred Astaire, Clark Gable, Laurence Olivier, Romy Schneider, William Holden ...

Igrala je tudi v številnih evropskih filmih, za kar je bila tudi večkrat nagrajena. Leta 1957 se je ločila in istega leta ponovno poročila z argentinskim igralcem Carlosom Thompsonom, s katerim je ostala do smrti. Leta 1975 je napisala avtobiografijo, izšla je tudi v nekdanji skupni državi, leta 1978 pa je izdala fiktivni roman Red Raven (Rdeči krokar). Umrla je v 71. letu starosti v Los Angelesu zaradi raka na želodcu. Pokopana je na hollywoodskem pokopališču slavnih Forest Lawn Memorial Park.

Zanimivosti

• Kot mlada deklica je postala prvakinja v namiznem tenisu.
• Njeni najbolj znani filmi Body and Soul (1947), But Not for Me (1959), The Pleasure of His Company (1961) ter mini serija Peter Veliki (1986).
• Njen sin Carey Harrison je priznani angleški pisatelj in dramatik.

Fotografija: Profimedia

Liza - 22/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.