3. marec 1924–24. marec 2018

Lys se je rodila v kraju Rupperswil, v kantonu Aargau, na severu Švice, v bližini nemške meje. Kot deklica je trenirala balet, vendar se je pri 16 letih odločila, da bo postala pevka. Evropsko in svetovno slavo je požela leta 1956, ko je s pesmijo Refrain, ki jo je zapela v francoščini, zmagala na prvem tekmovanju za Evrovizijo.

Tudi naslednji dve leti je predstavljala Švico na Evroviziji ter leta 1957 zasedla osmo mesto s pesmijo L'enfant que j'étais, leta 1958 pa je bila druga s skladbo Giorgio. Največjo priljubljenost je dosegla poleg Švice v Nemčiji, še posebej velik hit pa je bila njena skladba O mein Papa. Leta 2005 je kot gostja nastopila ob 50. obletnici Evrovizije. Leta 2012 je pri 86 letih skupaj s hiphop skupino New Jack poskušala ponovno priti na evrovizijsko tekmovanje, a žal niso zmagali na švicarskem izboru.

Poročila se je dvakrat. Prvič leta 1957 z Johannom Heinrichom Kunzom, vendar je zaradi težke bolezni žal umrl že devet mesecev po poroki. Drugič se je poročila z Oscarjem Pedersnom, s katerim je ostala skupaj do njegove smrti leta 1995. Umrla je v 94. letu starosti v Zurichu, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

• Lys je dobila tudi vzdevek kraljica Evrovizije.
• Njeno pravo ime je bilo Rosa Mina Schärer.
• Znana je bila, da je vedno nosila malo črno obleko ter je imela s seboj majhno psičko po imenu Cindy. Vsi, ki so jo srečali, so ji priznali, da je izjemno šarmantna osebnost in prav nikogar ni pustila hladnega.

Fotografija: Profimedia