26. april 1575–3. julij 1642

Marija se je rodila v Firencah v znani plemiški družini Medici. Čeprav je imela še šest bratov in sester, sta odraslost dočakali le sestra Eleonora in Marija. Leta 1600 se je v Firencah poročila z 20 let starejšim kraljem Francije Henrikom. Na francoskem dvoru je bila sovražno sprejeta. Marija je Henriku povila šest otrok, kralj pa se je še naprej družil s prejšnjimi ljubicami. Po umoru Henrika leta 1610 je postala kraljica Francije.

Neizkušena v vladanju, ne preveč bistra in izredno trmasta, je kmalu padla pod vpliv svoje mladostne italijanske prijateljice in njenega brezvestnega moža, pustolovca Concina Concinija. Podpirati je začela interese katolikov in španskih Habsburžanov in si s tem pridobivala vse več nasprotnikov. Leta 1617 se je njen 16-letni sin Ludvik uprl materi s pomočjo 'prijateljev' (sponzorjev, ki so imeli korist od tega) ter prevzel oblast v Franciji. Concinija je dal umoriti, njegovo ženo je proglasil za čarovnico, mamo pa je zaprl v grad Blois v dolino reke Loire.

Po dveh letih je pobegnila in se pridružila uporu aristokratov, ki ga je vodil Ludvikov brat Gaston Orleanski. Pozneje se je pobotala z Ludvikom, vendar čez nekaj časa ponovno skregala. Ker jo je Ludvik razlastil in pregnal, je nekaj časa tavala po Nizozemski, Švici in Angliji, dokler ji ni slikar Rubens ponudil majhnega stanovanja v Kölnu, kjer je lahko skromno živela do smrti.

Zanimivosti

• Po rodu je bila hči Medičejca toskanskega nadvojvode Franca I. in Ivane Avstrijske, vnukinje nemškega cesarja Ferdinanda I.
• Henrika je na poroki zastopal Marijin stric Ferdinand I. Medičejski, ki je prispeval doto 600.000 kron (ki je prišla prav za kritje Henrikovih dolgov).
• Palačo Luksemburg, ki si jo je dala zgraditi v Parizu po italijanskem vzoru, je okrasila z 21 velikimi Rubensovimi platni, ki prikazujejo dogodke iz njenega življenja (zdaj so razstavljena v muzeju Louvre).

Fotografija: Profimedia

Liza - 18/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 18/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.